Порезници најављени стижу у контролу

Марина Чигоја
Порезници најављени стижу у контролу

Бањалука - Пореска управа РС објавила је на свом сајту списак пореских обвезника које ће контролисати овог мјесеца, као и ефекте контрола обављених у претходном мјесецу.

У седам подручних центара ПУРС у току овог мјесеца планира да обави 338 теренских и канцеларијских контрола.

Подручни центар Бањалука у фебруару планира да обави 70 теренских и 79 канцеларијских контрола. Између осталих, контроле ће бити обављене код пореских обвезника "Aктрос" у Новој Тополи, "Еуромотор" Бањалука, "Ветеринарска станица" Градишка, "Вукајловић ауто", "Еуролајн" и друге.

Подручни центар Приједор обавиће 14 теренских и 17 канцеларијских контрола, а међу предузећима која се налазе у плану контрола су предузећа "Најка" и "Шанел" из Приједора, "Евро мед" из Костајнице, "Aтрик" из Козарске Дубице и други.

Планом је предвиђено да порезници у подручном центру Добој у овом мјесецу обаве 20 теренских и 22 канцеларијске контроле.

Биће контролисани фирме "Еурокарт" Добој, "Тепић" из Дервенте, "Гумапромет" из Модриче, "БМБ-Петрол" из Теслића и други.

Порески инспектори у Подручном центру Бијељина обавиће 23 теренске и 31 канцеларијску контролу, а биће контролисани "Компанија Слобомир", Институт за путеве, "Металоградња" и други. Подручни центар Зворник обавиће 10 теренских и 12 канцеларијских контрола а на листи обвезника код којих ће бити спроведене контроле су  "Техно транспорт" из Сребренице, "Меркур пласт" из Зворника и други. Порезници у Подручном центру Источно Сарајево обавиће четири теренске и осам канцеларијских контрола, док ће у Подручном центру Требиње бити обављено 13 теренских и 15 канцеларијских контрола. У ове двије подручне јединице биће контролисани "Волф компани", "Кеопс", "Хервег-инвест", "ИГМ", "Ратковић компани" и други.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин каже да је одлука ПУРС-а да јавно саопшти план контрола пореских обвезника добра јер повећава транспарентност у раду ове институције, али да би, с друге стране, могла да има и негативних ефеката.

- Ненајављена контрола има своје предности, а то је да сви морају да раде, без обзира на контролу, у складу са законом. Поједини послодавци могли би, када знају да ће код њих бити обављена контрола, да неке ствари које нису урадили како треба тада поправе. Што се тиче транспарентности и превентивног дјеловања оваква одлука је добро дошла, јер ће субјекат који зна да ће бити предмет контроле вјероватно више пажње посветити тој контроли - рекао је Згоњанин.

Директор Пореске управе РС Зора Видовић раније је изјавила да је циљ ових новина повећање јавности у раду Пореске управе, али и повећање ефикасности рада свих запослених у овој институцији.

Сектор за контролу

Сектор за контролу, истраге и обавјештајне послове ПУРС-а, између осталих, у овом мјесецу контроле ће обавити у Комерцијалној банци Бањалука, Меркур БХ осигурању у организационом дијелу у Бањалуци, МКФ "Сунрисе" из Сарајева у организационом дијелу у  Бањалуци, као и у предузећу "Термик" у Бањалуци.

- Контроле ће бити обављене и у предузећима "Бијељина - пут", "СAС" из Лопара, "Мрежа нетворк" из Дервенте, "Интерлигнум" из Теслића и другима - наводи се на сајту ПУРС-а.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана