Порези пуне касу убрзаним темпом

Анита Јанковић-Речевић
Порези пуне касу убрзаним темпом

Бањалука - Пореска управа РС ове године биљежи раст прикупљених јавних прихода, а до повећања је дошло у готово свим сегментима, што економисти оцјењују значајним искораком с обзиром на стање у привреди и комплетну економску ситуацију у земљи.

На рачун јавних прихода РС у првих седам мјесеци ове године прикупљено је 1,350 милијарди КМ, што је за 96,8 милиона или осам одсто више у односу на исти прошлогодишњи период.

Од директних пореза убрано је 290 милиона КМ или девет одсто више на годишњем нивоу.

- На то је утицало значајно повећање наплате пореза на доходак, али и на добит и непокретности. Највећи раст код директних пореза остварен је код пореза на доходак од којег је прикупљено 135,3 милиона КМ или за 11,6 милиона више. Прикупљени износ од пореза на добити порастао је за 7,2 милиона, а од пореза на непокретност за око четири милиона КМ - истакли су у Пореској управи.

Приходи фондова социјалног осигурања у првих седам мјесеци 2017. износили су 828,4 милиона КМ и повећани су за 63,3 милиона или осам процената у односу на исти период 2016. године.

- На основу доприноса за пензијско-инвалидско осигурање наплаћено је 455,3 милиона КМ, што је за 26,4 милиона више на годишњем нивоу, док је за доприносе за здравствено осигурање наплаћено 312,3 милиона и ти приходи су порасли за 32,9 милиона КМ. Приходи од доприноса за Фонд дјечије заштите и Фонд за запошљавање порасли су по седам процената, а за Фонд за запошљавање лица са инвалидитетом 17 одсто - наводе у Пореској управи и додају да је остварен и раст прихода од такси и накнада, казни и накнада за приређивање игара на срећу.

Економиста Горан Радивојац истиче да раст прихода од пореза од осам одсто није занемарљив.

- То чак представља изузетан резултат ако се узму у обзир тренутно стање домаћих буџета и финансијског система и фискална оптерећења. Повећање од осам одсто значи да се привредници понашају социјално одговорно и плаћају порезе за разлику од здравственог сектора који не плаћа доприносе. Привреда показује жилавост за разлику од јавног сектора који потпуно измиче контроли. Да нема људи из привреде, који се понашају одговорно, не знам гдје би стигли. Због тога привреда и Пореска управа заслужују похвале за одговоран рад, јавни сектор велике критике - рекао је Радивојац и додао да ће изостанак уплате доприноса у здравственом сектору створити акутне проблеме за пет до десет година.

Мањи приходи забиљежени су код концесионих накнада и подбацили су за 9,6 милиона марака, а у Пореској управи то образлажу измјеном законске регулативе.

Солидарност

У Пореској управи наводе да су на основу заосталих обавеза за индиректне порезе и доприносе за Фонд солидарности у првих седам мјесеци ове године наплатили 4,7 милиона, што је мање за 5,5 милиона марака на годишњем нивоу.

- На то је утицало ступање на снагу Закона о престанку важења закона о посебном доприносу за солидарност, који је у примјени од 1. јануара 2017. године - истакли су у Пореској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана