Порези препрека за инвестиције

Тања Шикањић
Порези препрека за инвестиције

БAЊAЛУКA - БиХ је једна од земаља у којима висина пореза највише ограничава инвестиције и подстицаје за рад, те је према овом параметру међу најлошије пласираним земљама свијета.

Према годишњем извјештају "Global Competitiveness Report" (GCR), који је објавио Свјетски економски форум, БиХ је једна од 20 земаља у којима висина пореза највише ограничава подстицаје, те се налази на 123. мјесту од укупно 142 земље свијета.

Ипак, по овом параметру БиХ није најлошије рангирана земља бивше Југославије. Хрватска се по негативном утицају висине пореза на инвестиције налази на чак 140. мјесту, док је Словенија на 129. мјесту. Србија се налази на пет мјеста испред БиХ.

Према овом извјештају, висина пореза најмањи утицај има на инвестиције у Кувајту, Луксембургу, Швајцарској и Хонгконгу.

Члан Удружења економиста РС SWOT Милош Тодоровић је истакао да предузећа осим ПДВ-а и доприноса, између осталог, плаћају и порезе на добит, те двије врсте таксе, за предузећа која се баве трговином, као и низ других парафискалних намета.

- Плаћа се и Привредна комора, затим накнада за шуме и воде и противпожарна накнада, обавезно је плаћати и сервис за фискалне касе, без обзира на то да ли се користе услуге сервисирања или не, а предузећа која годишње имају промет већи од милион марака, обавезна су плаћати и ревизора - истакао је Тодоровић. 

Он је додао да се низ трошкова који су стављени на терет предузећима, обесхрабрују како домаће, тако и стране инвеститоре.

- Што је већа стопа пореза, инвеститори се све теже одлучују за покретање посла, јер они заправо трагају за земљама, гдје поред осталих услова, постоје и ниске стопе пореских оптерећења - истакао је Тодоровић. 

Висина

Република Српска је повећала стопу пореза на доходак са осам на десет одсто од 1. фебруара ове године, а истовремено је укинуто право пореских обвезника на неопорезиви дио личног дохотка. За један одсто су повећане и стопе доприноса за здравствено и пензијско и инвалидско осигурање. Укупни порези у РС су повећани на 33 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана