Порези посвађали дуванаре и УИО

Милијана Латиновић
Порези посвађали дуванаре и УИО

БИЈЕЉИНА - Организатори производње дувана у Српској и ФБиХ тврде да откуп овогодишњег рода није могућ због, како кажу, дуплих пореза које им је наметнула Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, из које, с друге стране, поручују да су закони јасни.

На јучерашњем састанку у Бијељини организатори производње дувана из оба ентитета рекли су да се та дјелатност гаси, тврдећи да им је УИО наметнуо дупли порез.

- УИО је на наки начин конфисковао организаторе производње дувана и сељаке који се дуже од 100 година баве овом производњом - оцијенио је Светозар Михајловић из бијељинске фирме “Дуван”. Он је казао да од УИО дуванари очекују да преиспита своја рјешења у овој области и да ресорна министарства пронађу рјешење за откуп овогодишње производње дувана.

- Имамо неразумну политику УИО која својом бахатошћу и силом намеће правила која не постоје нигдје у окружењу у производњи дувана и која своје слабости и немоћ у борби против црног тржишта преноси на нас који смо организатори легалне производње дувана - тврди Михајловић.

Истакао је да УИО треба да спријечи нелегалан прелазак цигарета преко границе, умјесто што домаћу организовану производњу дувана назива реметилачким фактором, кажњава и тиме гаси овај извозни ресурс, прије свега Српске, гдје се производи 98 одсто дувана у БиХ.

Представник фирме “Дуван” из Градачца Игњо Бабић рекао је да УИО измишља додатне основе за обрачун додатног ПДВ-а дуванарима.

Представник фирме “Босанац” из Орашја Славенко Томић најавио је јуче да ће затражити помоћ омбудсмана за људска права због угрожавања егзистенције бројних породица дуванара.

Начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО Ратко Ковачевић рекао је да су и код организатора производње сировог дувана у БиХ, као и код свих осталих обвезника индиректних пореза вршене редовне пореске контроле.

- У контролама је накнадно утврђена пореска обавеза која није била пријављена у ПДВ пријавама и није била плаћена. Једна од битних чињеница које су довеле до обрачуна додатних обавеза је и околност да сву производњу произвођачи морају предати организаторима, а у конкретним случајевима нису постојале евиденције о цјелокупним количинама које су, сходно Закону о дувану, морале бити предате - појаснио је Ковачевић. Нагласио је да су организатори приликом предаје дувана били обавезни да обавијесте пољопривредну инспекцију уколико су уочили неправилности.

- Инспектори УИО су извршили контроле и у сваком појединачном поступку накнадно утврдили обавезу ПДВ-а гдје је на то указивала расположива документација. Сваки порески обвезник има право жалбе, а то право су искористили и организатори производње дувана. По окончању управног поступка у УИО покренути су спорови пред Судом БиХ, а један од њих окончан је пресудом апелационог вијећа - рекао је Ковачевић.

Количине

Светозар Михајловић је рекао да се некада у Српској и ФБиХ производило 8.000 тона осушеног дувана.

- У овој години очекује се производња испод 500 тона, углавном на подручју Семберије и Посавине, а идуће године неће ни бити организоване производње дувана на овим просторима - поручио је Михајловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана