Порез најнижи у Челинцу

Јелена Бјелица
Порез најнижи у Челинцу

Бањалука - Поједине општине у Републици Српској смањиле су висину стопе пореза на непокретности за ову годину, па се она сада креће у распону од 0,05 до 0,25 одсто процијењене вриједности имовине.

- Најнижу стопу од 0,05 одсто за 2013. годину пријавила је поново општина Челинац, а у одлукама о висини пореске стопе за ову годину које су локалне заједнице до сада доставиле Пореској управи РС нема стопе веће од 0,25 одсто - рекли су у Пореској управи.

Према подацима Пореске управе, највиша стопа пореза на непокретности у 2012. години била је 0,25 одсто од процијењене вриједности и примјењивана је у 15 општина и градова Српске. Општине саме одређују стопу пореза на непокретности у распону од 0,05 до 0,50 одсто.

Одборници Скупштине општине Зворник усвојили су одлуку да висина стопе пореза на непокретности у Зворнику ове године буде 0,15 одсто, што је смањење у односу на 2012, када је овај порез обрачунаван по стопи од 0,25 процената.

За нижу стопу пореза на непокретности одлучили су се и одборници Скупштине општине Дервента и сада ће она износити 0,17 одсто, за разлику од 2012. када је била 0,25 одсто.

На сједници Скупштине града Бањалука усвојена је одлука да  пореска стопа за опорезивање непокретности ове године буде иста као и претходне и то у висини од 0,18 одсто.

Предсједник Скупштине града Бијељина Драган Ђурђевић рекао је да ће стопа пореза на непокретности у Бијељини вјероватно и у 2013. години остати 0,25 одсто од процијењене вриједности непокретности.

- Расправа о стопи пореза на непокретности у Скупштини града биће одржана на првом засједању у јануару - рекао је Ђурђевић.

Начелник општине Хан Пијесак Љубивоје Шупић рекао  је да ће становници ове општине порез на имовину плаћати на нивоу текуће године у износу од 0,25 одсто, умјесто предложених 0,10 одсто за 2013. годину, јер одборници нису усвојили дневни ред сједнице Скупштине општине која је требало да буде одржана прошле седмице.

 

Ослобођени пореза

Становници РС ослобођени су плаћања пореза на обрадиво пољопривредно земљиште и објекте који служе за властиту пољопривредну производњу.

Порез неће бити наплаћиван ни на непокретности у власништву државних органа, дипломатских представништава, вјерских заједница и на јавну инфраструктуру. Неће се плаћати ни порез за некретнине које се користе за образовне, спортске, културне, научне, здравствене и хуманитарне сврхе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана