Порез на дивиденду отјераће инвеститоре

Марина Чигоја
Порез на дивиденду отјераће инвеститоре

БAЊAЛУКA - Увођење пореза на дивиденду у Републици Српској могло би негативно да утиче на спремност инвеститора да улажу у привреду Српске, а ефекти наплате овог пореза могли би да буду мањи од инвестиција које су прије увођења ове одредбе могле пристићи.

Опорезивање дохотка од дивиденде и капиталне добити уводи се од 1. фебруара ове године, када на снагу ступају Измјене и допуне Закона о порезу на доходак.

Порез на доходак неће се плаћати на дивиденду која потиче из добити остварене до 31. децембра 2010. године, без обзира на то када ће она бити исплаћена.

Директор "Aдвантис Брокера" из Бањалуке Бранко Кецман каже да ће се осим пада инвестиција на овај начин стимулисати власници друштава са ограниченом одговорношћу да не приказују сву остварену добит.

- Код акционарских друштава у којима су већински акционари страни инвеститори ова законска промјена мотивисаће их да механизмом трансферних цијена не приказују добит у Републици Српској већ у некој другој земљи. A што се тиче малих улагача, на овај начин ће бити додатно дестимулисани да се на било који начин одлуче на инвестирање у РС - истакао је Кецман.

Он је истакао да земље попут Мађарске, Словачке и Пољске дају максималан напор да што је могуће више олакшају приступ инвестицијама, најчешће смањењем било каквих намета и процедура.

Директор Економског института Бањалука Душко Јакшић каже да је Република Српска до сада у многим стварима била врло либерална, што није уродило плодом и привукло већи број инвеститора.

- Имали смо најнижи порез на добит и нисмо имали порез на дивиденде, па то опет није резултирало неким значајнијим инвестицијама - истакао је Јакшић.

Он је додао да је приликом креирања буџета за ову годину рјешење било или да се смањи буџет или да се нађу нови извори финансирања.

Капитална добит

У Измјенама и допунама Закона о порезу на доходак прописано је да се капитална добит, односно зарада на цијени власничких хартија од вриједности, опорезује са десет одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана