Порез измиче уз трансферне цијене

Жељка Кокот
Порез измиче уз трансферне цијене

Бањалука - Проблем утаје пореза кроз коришћење трансферних цијена још је присутан у Српској, али су строже контроле и боља обученост инспектора дале резултате у 2015, што се одразило и на раст прихода од пореза на годишњем нивоу за десет одсто.

Проблем трансферних цијена манифестује се кроз коришћење нижих цијена од тржишних за обрачун трансакција између предузећа унутар групације, односно чији је власник исти. На тај начин крше закон избјегавајући плаћање пореза на добит, али и крше права мањинских акционара. Поједине стране компаније на основу трансферних цијена годинама извлаче добит из Српске.

РС се против овог проблема бори Законом о порезу на добит и правилником о његовој примјени у којима је садржан главни принцип смјерница Организације за економску сарадњу и развој, односно правило "ван дохвата руке". Оно налаже да трансферна цијена настала у трансакцији унутар групације мора бити у складу са цијеном насталом у трансакцији са било којим другим пословним субјектом.

У Пореској управи РС кажу да је у посљедњих неколико година законски оквир који дефинише појам трансферних цијена знатно побољшан и да су уведене високе новчане казне за прекршаје те врсте.

- Фирме су дужне да у пријави посебно прикажу вриједност трансакција између повезаних лица по трансферним цијенама и по цијенама које би биле остварене на тржишту у условима слободне конкуренције - кажу у Пореској управи РС.

Инспекторима приликом утврђивања трансферних цијена највећи проблем представља одређивање тржишне цијене коју би купац или корисник услуге платио продавцу за иста или слична добра и услуге у условима фер конкуренције. Огромном броју робе, а посебно услуга тешко је доказати тржишну цијену. То је посебно изражено код специјализованих услуга, неберзанске робе или продаје нематеријалне имовине.

- Поступци контроле трају дуго, а проблем је што не располажемо амадеус базом података - кажу у Пореској управи РС и као примјер комплексности контрола наводе двогодишње ревизије пословања "Арселор Митала" Приједор у којима су инспектори утврдили додатне обавезе по основу пореза на добит настале усљед трансферних цијена у износу од 49,5 милиона КМ.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да постоје начини за откривање злоупотреба са трансферним цијенама.

- Уколико повезане фирме међусобно тргују, постоји велика вјероватноћа да ће бити употријебљене трансферне цијене, јер власници траже начин да плате што мање пореза како би им посао био што профитабилнији. Зашто се нико не запита због чега Рафинерија нафте у Броду годинама гомила губитке док је у исто вријеме "Нестро" групација остварила велику добит - каже Павловић и додаје да наши инспектори нису довољно стручни, искусни и независни у контролама да би открили овакав тип малверзација.

Амадеус база података

Управа за индиректно опорезивање БиХ и пореске управе ентитета и Брчко дистрикта биле су заинтересоване да заједнички набаве амадеус базу података. Од те идеје су одустали сви осим Пореске управе РС, која због недостатка новца није била у могућности да ту набавку обави сама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана