Пореска управа РС незадовољна процесом фискализације

Далиборка Секулић
Пореска управа РС незадовољна процесом фискализације

БAЊA ЛУКA - У Пореску управу РС јуче је до 13 часова поднесено само 12.700 захтјева пореских обвезника за иницијалну фискализацију.

Раније је процијењено да ће у РС бити потребно увести од 30.000 до 40.000 фискалних каса само за прву групу обвезника, што значи да је захтјев предала тек трећина обвезника из прве групе.

У саопштењу ПУРС-а наводи се да је током јучерашњег дана пристигло 790 захтјева, а током суботе више од 4.000. ПУРС је омогућио пореским обвезницима из прве групе, којима је рок за фискализацију истекао 15. новембра, да и током протеклог викенда поднесу захтјев за увођење фискалних каса. То је одлучено због незадовољавајућег одзива пореских обвезника који су до суботе у 16 часова поднијели само 9.500 захтјева, а донесено је тек 2.450 рјешења о фискализацији.

Иако би фискализација, према наводима ПУРС-а, требало да покаже прави резултат пословања пореских обвезника, који више неће моћи да скривају реални износ прихода пословања и спријечи сиву економију, многи трговци, таксисти продавци на тржницама показали су отворено неслагање са овим процесом, правдајући се да немају техничке могућности за увођење фискалних каса.

Фискализација би требало и да допринесе већем приливу буyетских средстава, који би према процјенама Министарства финансија РС требало да се увећа за око 200 милиона марака. Другим ријечима, обвезници који нису поднијели захтјев оштетиће буyет РС за милионе марака.

Економисти наглашавају да фискализација има и изузетно важну улогу на уређење тржишта, посебно трговинске дјелатности, а допринијеће и већој заштити потрошача. У Министарству финансија нагласили су да ће се управо фискализациојом, раније лако "зарађиван" новац, кроз правилне програме, усмјерити онима којима је најпотребнији.

Да фискализација има позитивне ефекте, види се на примјеру Србије гдје се она примјењује од 2004. године и од тада до данас, према наводима Министарства финансија Србије, сива економија доведена је у прихватљиве оквире. У Србији су на почетку процеса фискализације имали сличних проблема као и РС сада, па је прије крајњег рока за пријаву пореских обвезника Пореска управа примила свега четири одсто захтјева од укупног броја фискалних обвезника. Од 01. јануара 2009. године у Србији ће бити издата нова рјешења за фискализацију којим ће се проширити број пореских обвезника који подлијежу фискализацији.

Казне

За све пореске обвезнике прве групе, угоститеље, трговце, мотеле и ресторане, који нису приступили обавезној фискализацији до 15. новембра, прописаће се казне од 1.500  за физичка и 15.000 марака за правна лица.

Замјеник директора ПУРС-а Миле Баника нагласио је да пореским обвезницима који у предвиђеном року нису извршили фискализацију пријете и друге санкције.

- Према планираној динамици фискализација у РС завршава 31. децембра ове године и неће бити продужавања рока - додао је Баника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана