Пореска управа: Прикупљено 134,3 милиона КМ

Агенције
Пореска управа: Прикупљено 134,3 милиона КМ

Бањалука - Пореска управа Републике Српске прикупила је у јануару 134,3 милиона КМ јавних прихода или осам одсто мање него у истом мјесецу прошле године, саопштила је ова управа, а пренијеле агенције.

У укупним јануарским јавним приходима на директне порезе се односи 27 милиона КМ, што је за два одсто више него у истом периоду прошле године.

Међу директним порезима, највеће повећање наплате од 91 одсто остварено је по основу пореза на непокретности, а прикупљено је осам одсто више пореза на добит.

Током јануара укупни доприноси према фондовима наплаћени су у износу од 90,3 милиона КМ, од чега су у односу на јануар прошле године доприноси за пензијско-инвалидско осигурање умањени за шест одсто, доприноси за Фонд здравственог осигурања за 15 одсто, те осам одсто за Фонд дјечије заштите и Завод за запошљавање.

За Фонд за запошљавање лица са инвалидитетом наплаћено је три одсто више прихода.

Евидентирани пад наплате доприноса у односу на претходну годину посљедица је специфичности наплате карактеристичне за јануар, када је неколико великих пореских обвезника своје децембарске плате и доприносе обрачунало и уплатило у децембру 2012. године чиме су директно умањили ефекте наплате за јануар текуће године.

Према подацима Пореске управе, у јануару на подручју Републике Српске регистровано је укупно 81 правно лице и 250 предузетника, док је, истовремено, одјављено укупно 15 правних лица и 92 предузетника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана