Пореска управа: Наплата јавних прихода у првом кварталу већа за око 70 милиона КМ

Срна
Пореска управа: Наплата јавних прихода у првом кварталу већа за око 70 милиона КМ

БАЊАЛУКА- Наплата јавних прихода у Републици Српској наставила је стабилан раст у овој години, у првом кварталу Пореска управа прикупила је укупно 754 милиона КМ, што је за девет одсто или 69,6 милиона КМ више него у истом периоду лани, саопштено је из Пореске управе.

-Управо је овако значајан процентуални раст наплате јавних прихода у прва три мјесеца ове године директан показатељ да је Пореска управа Српске и у овој години задржала позитивне трендове у наплати, чак и поред тога што је повећан неопорезиви дио плате, те је умањена и укинута наплата одређених такса, али и смањена стопа доприноса за здравствено осигурање, чиме се Република Српска одрекла дијела пореских прихода у корист привреде и радника - истиче се у саопштењу.

Директни порези у првом кварталу ове године наплаћени су у износу од 194,2 милиона КМ, што је за чак 28 одсто или 43,1 милион КМ више него у истом периоду 2021. године.

Највећи раст, напомињу из Пореске управе, остварен је код пореза на добит који је наплаћен у износу од 129,7 милиона КМ, што је за 40,9 милиона КМ или 46 одсто више него у прва три мјесеца претходне године.

То, истичу, указује на повећање пословне активности и позитивна кретања укупног пословног амбијента у Републици Српској.

-Треба рећи и да су у прошлој години пролонгирани рокови плаћања овог пореза до 30. јуна или до краја године, у ратама, што је за посљедицу имало мању наплату у првом кварталу прошле године - додаје се у саопштењу.

Из Пореске управе су нагласили да раст наплате биљежи и порез на доходак, који је наплаћен у износу од 58,2 милиона КМ, што је за пет одсто више у односу на први квартал прошле године и додатно потврђује раст привредних активности и броја запослених у Српској.

У саопштењу се наводи да су доприноси у периоду јануар-март ове године наплаћени у износу од 444,4 милиона КМ, што је за 25,9 милиона КМ или шест одсто више него у истом периоду 2021. године, иако је смањена стопа доприноса за Фонд здравственог осигурања са 12 на 10,2 одсто.

Код осталих јавних прихода наплата је износила 115,4 милиона КМ, што је за један одсто више у односу на прва три мјесеца 2021. године, уз раст наплате прихода од такса и накнада, казни, али и накнада за приређивање игара на срећу.

-Када је у питању само март ове године, наплата јавних прихода износила је 325,2 милиона КМ, што је за 52,1 милион КМ више него у истом мјесецу прошле године, забиљежен је раст наплате и код директних пореза и доприноса, те код осталих јавних прихода - навели су из Пореске управе Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана