Пораст укупне индустријске производње у Републици Српској за 17 одсто

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Укупна индустријска производња у Републици Српској у првих пола године биљежи раст од 17 одсто у односу на исти период лани, наведено је у информацији о статистичким показатељима стања у области прерађивачке индустрије и њиховом кретању у првој половини године, коју је данас прихватила Влада Српске.

 

У подручју прерађивачке индустрије остварен је раст од 15,9 одсто, док у подручју производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација, раст износи 25,1 одсто, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Прерађивачка индустрија је у првој половини ове године остварила извоз већи за 28,69 одсто у односу на исти период 2020. године, док је у исто вријеме покривеност увоза извозом износила 73,6 одсто и већа је за 4,9 процентних поена у односу на исти период лани.

Влада Републике Српске донијела је одлуку о усвајању Стратегије развоја индустрије Републике Српске за период 2021-2027. година, која дефинише приоритете и стратешке циљеве развоја индустрије, те начине њиховог остваривања у наведеном периоду.

Стратегија, коју је израдило Министарство привреде и предузетништва у сарадњи са осталим надлежним институцијама Републике Српске и у консултацијама са релевантним заинтересованим странама, усаглашена је са економским и стратешко-планским документима Републике Српске и индустријским политикама ЕУ.

"У смислу реализације општег циља, који се односи на подизање конкурентности индустрије, дефинисани су стратешки циљеви који подразумијевају повећање производње више фазе прераде, смањење спољно-трговинског дефицита у индустрији, повећање запослености у индустрији, повећање инвестиција у индустрији и смањење штетних утицаја на животну средину", наведено је у саопштењу.

 

У изградњу система за наводњавање уложено 44,3 милиона КМ
Влада Републике Српске усвојила је и информацију о реализацији Пројекта изградње система за наводњавање у Српској, у којој се наводи да је од 2013. до 2020. године у изградњу система за наводњавање уложено 44,3 милиона КМ.
Влада је сагласна да се наставе активности на развоју наводњавања на подручју Републике Српске у току 2021. и у наредне двије године, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Поменуте активности подразумијевају проширење, доградњу и изградњу система Којчиновац подсистем КОЈ-5, на локалитету Доње Црњелово на подручју Бијељине, као и изградњу подсистема "Скелани један" у Сребреници.

Даљи развој наводњавања подразумијева и израду идејног пројекта за развој наводњавања на подручју општине Милићи, те израду главног пројекта за пилот подручје површине од 150 хектара, као и израду идејног пројекта за развој наводњавања на подручју општине Србац, те израду главног пројекта за пилот подручје површине до 500 хектара.

Влада је сагласна да се 15.400.000 КМ без ПДВ-а, за реализацију ових активности, обезбиједи из буџета Републике Српске, у оквиру буџета Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у 24 једнаке мјесечне рате, почев од 1. јануара 2022. године до 31. децембра 2023. године.

Задужује се Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Јединица за координацију пољопривредних пројеката да наставе активности на реализацији Пројекта изградње система за наводњавање у Републици Српској.

Влада је задужила Министарство финансија и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да обезбиједе финансијска средства из буџета Републике Српске, за реализацију ових активности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана