Пораст штедње упркос финансијској кризи

Агенције
Пораст штедње упркос финансијској кризи

Сарајево - У БиХ на крају септембра 2012. године забиљежен је раст депозита становништва од 345 милиона КМ или пет одсто у односу на крај 2011. године, упркос тешкој економској ситуацији и финансијској кризи - показују подаци Централне банке БиХ, јавиле су агенције.

Из Централне банке БиХ саопштено је поводом 31. октобра Свјетског дана штедње да највеће учешће у континуираном порасту депозита становништва, посматрано по рочној структури, имају дугорочни депозити становништва.

У поређењу са стањем на крају децембра 2011. године, забиљежили су пораст од 315 милиона КМ или девет одсто, а у поређењу са стањем на крају септембра 2011. године 417 милиона КМ или 12,2 одсто.

То је најбољи показатељ повјерења у банкарски сектор и његову стабилност, те је резултат и постојања система осигураних депозита чији је основни циљ повећање стабилности банкарског сектора и заштита штедиша.

Укупни депозити становништва код комерцијалних банака у БиХ, на крају септембра 2012. године, износили су 7,40 милијарди КМ, што је највећи забиљежени износ депозита до сада, и у поређењу са стањем на крају децембра 2011. године већи су за 345 милиона КМ или пет одсто, а у поређењу са стањем на крају септембра прошле године већи су за 524 милиона КМ или 7,5 одсто.

У укупним депозитима свих домаћих институционалних сектора код комерцијалних банака у БиХ, депозити становништва учествују са 56,3 осдсто.

Од укупних депозита становништва, орочени и штедни депозити износе 4,56 милијарди КМ или 61,6 одсто док депозити по виђењу чине 2,84 милијарде КМ или 38,4 одсто.

У погледу валутне структуре, депозити становништва у КМ валути износе 2,63 милијарде КМ или 35,5 одсто, депозити у евро валути износе 4,25 милијарди КМ или 57,4 одсто, а депозити у осталим страним валутама око 520 милиона КМ или 7,1 одсто.

- Штедња је један од кључних генератора кредитирања, те омогућава нове инвестиције, развој земље и нова радна мјеста. Свјетски дан штедње је дан када се треба подсјетити на важност штедње, а уз наду да ће грађани у БиХ у будућности имати више мотива за обиљежавање овог дана - изјавио је гувернера Централне банке БиХ Кемал Козарић.

Свјетски дан штедње обиљежава се 31. октобра, као сјећање на Први међународни конгрес представника штедних институција из око 25 земаља свијета одржан на тај дан 1924. године у Милану.

Учесници тог конгреса усагласили су се да је штедња неопходна за развој човјечанства па је установљен Свјетски дан штедње као оживљавање борбе против расипништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана