Пораст рада на црно у земљама југоисточне Европе

Aгенције
Пораст рада на црно у земљама југоисточне Европе

Бијељина - Међународна организација за рад упозорава да је "рад на црно" у порасту у свим земљама југоисточне Европе, а највише у Хрватској, Aлбанији и Србији у области Космета, јављају агенције.

У извјештају под називом "Глобални трендови запошљавања у 2013. години" наведено је да је од 2000. до 2010. године број радника "на црно" у Aлбанији и у Србији у области Косова са 30 "порастао" на 35 одсто, док је у Хрватској забиљежен раст са 31 на 33 одсто.

У осталим земљама регије учешће рада "на црно" у укупној запослености је, упркос порасту, ипак на нижем нивоу.

Тако је у Црној Гори и Србији забиљежен раст броја радника "на црно" са 17 на 19 посто, у Македонији са 20 на 21 посто, док је у БиХ тај проценат са 20 "порастао" на 23 одсто.

- Упркос побољшању главних показатеља тржишта рада, широко распрострањено и све више присутно нерегуларно запошљавање указује на то да се квалитет запошљавања погоршао - стоји у извјештају Међународне организације за рад.

Извјештај "Глобални трендови запошљавања у 2013. години" открива да је "потрошачка класа" у регији југоисточне Еуропе у порасту и да је између 1999. и 2012. године број радника који живе у домаћинствима у којима се дневно потроши више од четири долара по члану породице "порастао" за 25 одсто.

Тренутно 4,6 одсто радника у регији припада категорији екстремно и умјерено сиромашних, јер живе у домаћинствима у којима се по члану породице дневно троши мање од два долара - наводе агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана