Порасли производња и извоз, смањене плате

Марина Чигоја
Порасли производња и извоз, смањене плате

БAЊAЛУКA - Годину на измаку економисти у Републици Српској оцјењују као годину стабилизације економских прилика, коју су обиљежили раст извоза и индустријске производње, а са друге стране пад плата.

Према подацима Завода за статистику Републике Српске, индустријска производња за десет мјесеци ове године у односу на исти период лани већа је за 3,3 одсто.<

За десет мјесеци ове године покривеност увоза извозом износила је 54,4 одсто.

- У току ове године остварен је извоз у вриједности од 1,7 милијарди марака, што је за 31,8 одсто више у односу на исти период лани. У овој години увоз је износио 3,3 милијарде марака, што је 12,9 одсто више у односу на исти период 2009. године - наводи се у извјештају Завода.

Цијене производа и услуга у октобру ове године у односу на исти мјесец 2009. године веће су за 2,3 одсто.

Просјечна нето плата у 2010. години износила је 781 марку, што у односу на исти период 2009. године представља пад од 3,1 одсто - наводи се у извјештају Завода.

У Републици Српској, према подацима Завода, има око 240.000 запослених, док се на евиденцији бироа за запошљавање налази укупно 143.266 незапослених становника.

Директор Економског института Бањалука Душко Јакшић каже да је ова година у Републици Српској била година стабилизације и заустављања економског пада.

- Лани смо имали пад од три одсто, док би ова година морала да се заврши са растом нешто већим од нуле. Досадашњи показатељи иду у прилог томе. Једино би огромна штета од поплава могла то да поремети - казао је Јакшић.

Према његовим ријечима, Српска има довољно елемената да на бази оног што је остварено ове, идуће године крене путем привредног раста.

- У 2011. години требало би да се поради на активирању оних сектора који још нису стабилизовани, а то је прије свега прерађивачка индустрија. Не можемо очекивати да ћемо извоз остваривати и повећавати само на енергетици. Потребно је проширити базу производа за извоз и извозника - казао је Јакшић.

Бруто друштвени производ за 2009. годину износио је 8,2 милијарде марака, односно 5.730 марака по становнику, док је у 2008. години то било 5.906 марака по глави становника.

Приходи

Према подацима Привредне коморе Републике Српске, наплаћени јавни приходи у септембру мањи су за четири одсто у односу на исти период 2009. године. Наплата директних пореза смањена је за три одсто.

области 

јануар-октобар

2009/2010.

индустрија

раст

3,3 одсто

извоз

раст

31,8 одсто

увоз

раст

12,9 одсто

плате

пад

3,1 одсто

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана