Порасле плате и број радника у обућарској индустрији у Српској

Милијана Латиновић
Порасле плате и број радника у обућарској индустрији у Српској

БАЊАЛУКА - Запослени у обућарској индустрији у Републици Српској имали су пуне руке посла у години на измаку, што је у великој мјери допринијело повећању плата и отварању нових радних мјеста у тој бранши, а послодавци већа примања и проширење производње најављују и у идућем периоду.

Иако им је током цијеле године одлив радне снаге био највећи изазов, у обућарској индустрији успјели су да превазиђу све потешкоће и досегну зацртане пословне циљеве.

Директор и власник которварошке Фабрике обуће “Дермал” Раденко Бубић каже за “Глас Српске” да ово предузеће биљежи раст за око 24 одсто по свим параметрима.

- На крају 2018. године имали смо 800, а сада 955 радника. Циљ нам је да у 2020. број запослених премаши 1.000 - истакао је Бубић, оцијенивши годину веома успјешном.

Истакао је да се “Дермал” може похвалити и почетком сарадње са партнером из Италије, којем су већ испоручили 20.000 пари чизама за војску.

- Посао је договорен на четири године, тако да у идуће три треба да им испоручимо још 150.000 пари чизама - нагласио је Бубић и додао да је ово предузеће недавно почело пласирати своје модне ципеле и на тржиште Њемачке. Бубић је истакао и да су у години на измаку успјели да повећају плате запосленима, те да би већ од марта примања радника у “Дермалу” требало да се повећавају.

Добра година је и иза предузећа “Санино”, које послује у Дервенти и Прњавору, а директор и власник те фабрике Радован Пазуревић каже да су послодавци у овој бранши уз велике напоре успјели стабилизовати производњу упркос великом одласку радника.

- Протеклих неколико мјесеци ситуација се поправила и успјели смо испунити пословне планове и испоштовати све уговоре. Плате смо повећали до 17 одсто, а сигурно да има простора да зараде расту и у идућем периоду - рекао је Пазуревић, који је предсједник Подручне привредне коморе Добој.

Истиче да будућност обућарске индустрије у Српској није спорна, али да је потребно много снажније повезати ту грану привреде и образовни систем.

Предсједник Синдиката текстила, коже и обуће РС Данко Ружичић истиче да је најважније да посла није недостајало током 2019. године, те да је већина послодаваца успјела наћи начин да бар донекле повећа плате радницима.

- Повластице Владе РС свакако су биле вјетар у леђа послодавцима да повећају плате. Сматрамо да то још није довољно и да зараде радника у овој бранши треба да буду још повећане - истакао је Ружичић.

Колективни уговор

Данко Ружичић каже да потписивање гранског колективног уговора остаје приоритет у 2020. години.

- То што у нову годину улазимо без уговора, а били смо на корак од потписивања, минус је и за послодавце и за синдикат. Надам се да ћемо сјести за сто и то питање ријешити у што скоријем року - рекао је Ружичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана