Порасла продаја лада за 12 одсто

Глас Српске
Порасла продаја лада за 12 одсто

МОСКВA - Продаја руских аутомобила марке "лада" у јулу је порасла за више од 12 одсто у поређењу са претходним мјесецом, док је тражња модела "лада приора" достигла максимални ниво од почетка године, саопштио је највећи руски произвођач аутомобила "Aвтоваз", а пренијеле агенције.

"Aвтоваз" је у јулу на руском тржишту продао 32.400 аутомобила марке "лада", што је за 12,4 одсто, или за 3.600 аутомобила више него у јуну, саопштила је информативна служба руског аутомобилског концерна. Прошлог мјесеца забиљежена је и максимална продаја модела "лада приора" од почетка године, која је у поређењу са јуном порасла за 25,9 одсто, на 10.350 јединица.
На руском тржишту у јулу је продато 7.970 "лада самара", десет одсто више него мјесец раније, а тражња модела "лада калина" порасла је за осам процената, на 6.180 јединица.
Највећи руски произвођач аутомобила је за седам овогодишњих мјесеци смањио продају за 43,9 одсто у поређењу са истим раздобљем лани, што је мање у односу на укупан пад руског тржишта, који је, према процјени маркетиншке службе "Aвтоваза", достигао 54 одсто.

Према подацима Aсоцијације европског бизниса, "Aвтоваз" је у првом полугодишту смањио продају за 44 одсто, уз општи пад тржишта од 49 процената, док "ПрајсвотерхаусКуперс" процјењује да ће ове године руско тржиште склизнути наниже за 50-60 одсто, на 1,3 до 1,6 милиона аутомобила.

Оживљавање продаје упркос паду куповне моћи становништва "Aвтоваз" објашњава "активним мјерама компаније на стимулисању тражње" претходних мјесеци. Од 6. јула стартовала је акција "100 дана" која омогућава уштеду од 10.000 до 22.000 рубаља (223 до 492 евра) при куповини "ладе" у зависности од модела и опреме. У тој акцији учествују аутомобили свих породица "ладе" испоручени продајној мрежи прије више од пола године.
Велике ускладиштене залихе (80.000 аутомобила почетком јуна) су један од разлога заустављања главне производне траке "Aвтовауза" до септембра, с тим што ће од септембра фабрика радити скраћено.

"Aвтоваз" је у мају такође покренуо програм "лада финанс", који нуди куповину на кредит уз преткризне камате, од нула до 12,9 одсто годишње, а важи за све аутомобиле "лада" произведене 2009. године.

Aуто-кредити

На аутомобиле "Aвтоваза" односи се и државни програм субвенционисаних ауто-кредита. У првом полугодишту ове године четири од пет позајмица уз буyетско дотирање камата додјељивано је за куповину  "лада".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана