Попусти урушавају тржиште осигурања

Марина Чигоја
Попусти урушавају тржиште осигурања

Бањалука - Попусти које осигуравајуће куће дају приликом осигурања о аутоодговорности још су један од горућих проблема који константно урушава тржиште.

 

Рекао је то предсједник Скупштине Удружења друштва за осигурање РС Мирослав Мишкић и нагласио да овај проблем траје већ годинама.

- Удружење је неколико пута покушало стати у крај овоме, али то је на жалост још безуспјешно - нагласио је Мишкић. 

Говорећи о пословању друштава за осигурање ове године, Мишкић је истакао да је укупна премија осигурања у првом полугодишту 2012. године остварена на тржишту РС већа за 5,06 одсто у односу на исти период 2011. године.

- Овај податак односи се на премију коју су друштва са сједиштем у  РС и филијале друштава из ФБиХ оствариле на тржишту РС. Када се посматра укупна премија друштава са сједиштем у РС она је на приближно истом нивоу као и претходне године - казао је Мишкић.

Он је истакао да је у првих шест мјесеци дошло до раста премије животног осигурања.

- Укупна премија животних осигурања остварена  на тржишту РС већа је за 19 одсто у односу на исти  период 2011. године - истакао је Мишкић.

Према подацима Агенције за осигурање РС, укупно обрачуната премија осигурања у РС у првој половини ове године износила је 77,13 милиона марака, од чега се на животно осигурање односи 8,29 милиона, а на неживотна 68,83 милиона марака.

- Од тога се на животна осигурања односило нешто више од седам милиона, а на неживотна 65,8 милиона КМ - објављено је на сајту агенције.

Укупна премија осигурања у истом периоду прошле године износила је 72,9 милиона марака.

У животном осигурању исплаћено је 818.595 марака одштетних захтјева, док је код неживотних исплаћено 19,9 милиона марака.

Исплаћена штета

Када је у питању исплата штете у првој половини ове године исплаћено је 22,6 милиона марака, од чега се 21,4 КМ односи на штету неживотних осигурања, а 1,2 милиона на штету животних осигурања.

- У истом периоду 2011. године исплаћено је укупно 20,8 милиона  КМ - нагласио је Мишкић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана