Поплаве брана за привредни раст

Марина Чигоја
Поплаве брана за привредни раст

Бањалука - Свјетска банка задржала је у новом извјештају јануарску прогнозу привредног раста за БиХ за текућу годину од два одсто, али је упозорила да велики ризик за наставак опоравка представљају недавне разарајуће поплаве.

У извјештају о глобалним економским изгледима, који је објављен јуче, се истиче да ће спољна тражња остати главни покретач привредног развоја БиХ, али су велике проблеме направиле недавне катастрофалне поплаве.

- Упркос недавним охрабрујућим подацима и даље је велики ризик за одрживост опоравка у регији источне Европе. Нарочито у Србији и БиХ постоје јасни ризици за опадање раста домаће потражње у наредном ближем периоду с обзиром на недавне разарајуће поплаве - истиче се у извјештају Свјетске банке.

У средњорочном периоду као ризик за економију БиХ наведена је висока незапосленост, висок ниво дуга приватног сектора и спор опоравак у кредитирању и висок ниво проблематичних кредита.

- Иако до сада висок ниво проблематичних кредита није проузроковао озбиљну нестабилност финансијског сектора, уколико се озбиљно не позабави овим ризиком, он може додатно дестабилизовати крхки банкарски сектор и бити пријетња привредном расту - истакли су експерти Свјетске банке.

У извјештају је наведено да мањак напретка у фискалној консолидацији и недовољни напори у бављењу преосталим структуралним проблемима, као што је велики трошак плата у јавном сектору и реструктурисање јавних предузећа, остављају мало простора за политику којом би се борило против пријетње од дефлације и да би се повећале инвестиције које промовишу привредни раст.

Према прогнозама Свјетске банке, економски раст БиХ у 2015. и 2016. години требало би да износи 3,5 одсто.

Свјетска економија

Свјетска банка снизила је прогнозу глобалног економског раста у овој години. Свјетска економија би, према тим процјенама, требало да порасте 2,8 одсто, што је ниже у односу на јануарску прогнозу када је Свјетска банка предвиђала да ће овогодишњи раст износити 3,2 одсто. Прогнозе за 2015. и 2016. годину потврђене су на 3,4 односно 3,5 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана