Поплава закочила Приједорчанку

Снежана Тасић
Поплава закочила Приједорчанку

Приједор - У фабрици за прераду воћа "Приједорчанка" из Приједора мајске поплаве причиниле су штету од 713.450 КМ, рекао је комерцијални директор Душко Стојанчић.

Он је нагласио да је директна штета процијењена на 252.265 КМ, од чега се 100.000 односи на штету причињену на полупроизводима, 37.000 на репроматеријалима, 36.000 на опреми у производним погонима, 25.000 на амбалажи, док је остала штета од око 54.000 КМ причињена на објектима и у административном простору.

- Индиректна штета је знатно већа и процијењена је на 460.800 КМ. Њу је проузроковало губљење послова које нисмо могли извршити према нашим партнерима због ситуације у којој смо се нашли - рекао је Стојанчић.

Он је нагласио да нису били у могућности да прераде и испоруче воће, због чега су изгубили вриједне послове.

- Изгубили смо посао вриједан 264.000 марака, јер нисмо били у могућности да прерадимо 1.800 тона вишања и испоручимо задарској компанији концентрат сока вишње мараске. Изгубили смо и послове вриједне 196.800 КМ пошто њемачким партнерима нисмо били у могућности да отпремимо уговорене дестилате шљива и произвести алкохолизирани сок - казао је Стојанчић.

Додао је да је линија за дубоко замрзавање воћа оспособљена и да се овај посао увелико обавља са јагодама.

- За два дана биће пуштена у рад линија за производњу дестилата, а након тога и линија за производњу концентрата сокова - рекао је Стојанчић и нагласио да ће прорадити и линија за сушење воћа.

"Приједорчанка" концентрате сокова и воћне дестилате продаје на домаћем, регионалном и тржиштима неколико европских земаља, док природне ракије од разног воћа извози на америчко, српско, црногорско и словеначко тржиште.

Поплава

"Приједорчанка" је била поплављена два дана и у неким просторима вода је достизала ниво од једног метра.

- Захваљујући великом ангажовању наших радника, за три дана смо успјели да испумпамо воду и очистимо погоне и остали простор, али се још осјећају посљедице поплаве, пошто ћемо тек за двадесетак дана моћи пустити линију за производњу концентрата сокова, која је наша највећа производна линија - навео је Стојанчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана