Пописне листе до 10. јануара

Глас Српске
Пописне листе до 10. јануара

БAЊAЛУКA - Порески обвезници и друга лица која се баве прометом цигарета дужни су да попишу залихе цигарета на дан 1. јануар и пописне листе доставе надлежном регионалном центру Управе до 10. јануара, саопштено је из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

На затечене залихе цигарета утврђене у пописним листама дужни су да обрачунају акцизу према новој одлуци о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете за идућу годину, те до 10. јануара идуће године да уплате разлику између новообрачунате и већ раније уплаћене акцизе, пренијеле су агенције.
Дуванске прерађевине за које је плаћена разлика акцизе могу се продавати до истека залиха по новим малопродајним цијенама, које морају бити истакнуте на видном мјесту малопродајног објекта.

Одлука о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете подразумијева да ће се укупна акциза састојати од пропорционалне акцизе рачунате по стопи од 42 одсто на основицу утврђену Законом о акцизама, и посебну акцизу у износу од 30 КМ за 1.000 комада, односно 0,60 КМ за паковање од 20 комада.

Уколико је укупна акциза на цигарете, пропорционална плус посебна, која је обрачуната по тим наведеним стопама, мања од минималне акцизе, плаћа се минимална акциза у износу од 1,65 КМ за кутију цигарета за паковање од 20 комада. ++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана