Пописи у трговачким радњама широм Српске

Т. Милаковић, С. Тасић
Пописи у трговачким радњама широм Српске

БAЊA ЛУКA, ПРИЈЕДОР - Ступањем на снагу новог Закона о акцизама, који је донио поскупљење горива, кафе, цигарета и алкохола, унијело је јуче пометњу међу трговце и купце. Док потрошачи страхују од повећања цијена и осталих производа, поједине трговачке радње у Републици Српској јуче су биле затворене, а у већини трговинских центара пописивана је роба.

Портпарол тржног центра "Певец" у Бањој Луци Биљана Лукић истиче да Закон о акцизама обавезује трговце да, прије свега, попишу старе залихе артикала.

- Тренутно се пописују артикли које имамо у залихама, али још увијек немамо детаљан списак свих артикала који подлијежу акцизама. Закон нам налаже да платимо разлику у акцизама. Међутим, долази до техничких проблема о којима нам ни у Управи за индиректно опорезивање не могу дати потпуне и тачне информације - казала је Лукићева и додала да у "Певецу" за сада нису подизане цијене никаквих артикала.

У Приједору је већина мањих трговачких радњи била затворена  још током викенда када је у њима пописивана роба, док су велики трговачки центри и јуче радили, с тим да је у њима истовремено пописивана акцизна роба.

Према ријечима општинског тржишног инспектора у Приједору Драгоје Кантара, трговци су били обавезни да од јуче крену са  пописом.

- Међутим,  нису били обавезни да затворе своје објекте, јер је ријеч о попису залиха алкохолних пића, цигарета и кафе - казао је Кантар.

Оно што су потрошачи могли да запазе је да је била примјетно већа гужва на бензинским пумпама,  гдје су возачи, у жељи да уштеде коју марку прексиноћ до касно у ноћ били у редовима како би купили  гориво по нижим цијенама.

Већ у уторак у приједорским подрумима пића није било могуће набавити пиво, а у неким трговинама биле су повучене и све постојеће залихе цигарета. Слично је било и на киосцима Фабрике дувана Бања Лука, који јуче нису продавали цигарете, а попис су обавили дан раније.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић истакао је да примјена Закона о акцизама не би требало да има утицаја на цијене основних животних намирница у Српској.

- Није тренутак за корекцију цијена прехрамбених производа јер су оне у посљедње вријеме биле стабилне. Покрет потрошача подржава увођење акциза на цигарете - додао је Петровић.

Добој

У добојским радњама и тржним центрима увелико се врши попис акцизне робе која треба да се продаје по новим, вишим цијенама.

- Попис робе смо обавили, али још увијек нисмо од произвођача добили нове малопродајне цијене. Када је ријеч о цигаретама, једино смо добили нове цијене фабрике из Ровиња и те цигарете продајемо, док смо цигарете осталих произвођача повукли из продаје док не стигну нове цијене - каже руководилац тржног центра "Конзум" у Добоју Југослав Лукић и истиче да се по новим цијенама продају, вино, пиво и друге врсте алкохолних пића.

Кафа се, према његовим ријечима, још не продаје јер нема нове цијене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана