Попијено 30 хиљада тона воде из увоза

Јелена Бјелица
Попијено 30 хиљада тона воде из увоза

Бањалука - У БиХ је од почетка ове године увезено 29.435 тона воде у вриједности 13,1 милион марака, док су извезене свега 13.163 тоне укупне вриједности 2,4 милиона КМ, рекао је за "Глас Српске" начелник Одјељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић.

- Када је ријеч о негазираној природној води, увезено је 16.075 тона укупне вриједности 6,6 милиона КМ, а увезено 13.360 тона газиране воде вриједности 6,5 милиона КМ - истакао је Ковачевић.

У БиХ је и прошле године увезена огромна количина воде.

- Увезене су 34.953 тоне воде укупне вриједности 15 милиона марака, док је извезено дупло мање, односно 17.526 тона у вриједности 2,8 милиона марака - рекао је Ковачевић и додао да се вода углавном увозила из Хрватске, Србије и Словеније.

Пројект менаџер Сектора за макроекономију Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран нагласио је да БиХ никако нема потребу за толиким увозом воде.

- Ако гледамо квалитет наших вода, које добијају престижне свјетске награде, и квалитет великог дијела вода које се увозе, тешко је наћи било какво оправдање за толики увоз воде. У БиХ имамо довољне количине квалитетне домаће воде - истакао је Гавран.

Према његовим ријечима, за велики увоз воде највећи "кривци" су велики страни трговачки ланци који преферирају воду из сопствене производње из својих држава.

- Кључни разлог слабијег извоза воде је лоша економска ситуација и неконкурентност домаћих произвођача, али и онемогућен извоз на одређена тржишта - рекао је Гавран.

Додао је да становници БиХ сами себи наносе највећу штету купујући увозне производе.

- Не схватају да тако сами себи одузимају радно мјесто, приходе, пензије... - нагласио је Гавран.

Извозници

Највећи извозници воде су "Сарајевски Кисељак", "Вода Круна" Мркоњић Град, "Витинка" Козлук, ВИК Кладуша, "Планински бисер" Посушје и "Дера" Требиње.

- Вода се из БиХ највише извози у Хрватску и Србију - казао је Ковачевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана