Попијено 122 милиона КМ алкохолних пића

Тања Шикањић
Попијено 122 милиона КМ алкохолних пића

БAЊAЛУКA - У БиХ је за првих осам мјесеци ове године увезено 101.866 тона алкохолних пића укупне вриједности 122,4 милиона марака, што је за пет милиона марака више у односу на исти период прошле године.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, у првих осам мјесеци 2010. године, у БиХ је увезено 98.582 тона разних алкохолних пића укупне вриједности у износу од 116,7 милиона КМ.

Портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић је истакао да је ове године увезено највише пива.

- У БиХ је увезено 92.431 тона пива укупне вриједности 91,6 милиона КМ, које се највише увозило из Хрватске, Србије, Македоније и Словеније, а међу пивом које се увезло из поменутих земаља има пива које вуче поријекло из Холандије, Мађарске и Данске - истакао је Ковачевић.

Он је додао да је у истом периоду у БиХ увезено 4,1 милион марака вриједних осталих ферментираних пића, попут пива са воћним укусима.

- За осам мјесеци је у БиХ увезено 2.786 тона ових пића која су се највише увозила из Хрватске и Србије - истакао је Ковачевић.

Он је додао да је БиХ увезла 4.315 тона вина у вриједности 15,1 милион марака.

- Вино се највише увозило из Хрватске, Македоније, Србије, Италије, Словеније и Шпаније - истакао је Ковачевић.

Жестоких алкохолних пића у БиХ је увезено 2.334 тоне, укупне вриједности 11,6 милиона КМ, а највише су се увозила из Хрватске, Србије, Словеније, Грчке, Велике Британије, Aустрије и Њемачке.

Ковачевић је истакао да се у складу са Законом о акцизама у БиХ, на алкохол и алкохолна пића плаћа акциза или посебан порез.

- Aкциза се плаћа по литру, и то 0,20 КМ на пиво и 0,25 КМ на вино. За алкохол, алкохолна пића и воћну природну ракију акциза се плаћа по литру апсолутног алкохола и то 15 марака на алкохол и алкохолна пића и осам марака на воћну природну ракију - истакао је Ковачевић.

Он је додао да је у 2010. години на алкохол, алкохолна пића, вино и пиво наплаћено укупно 66 милиона КМ посебног пореза или акцизе.

Инспекција

Због промета у ринфузном стању, пољопривредни инспектори у Српској су за шест мјесеци ове године одузели и уништили 97 литара ракије.

- Од свих узорака највише је "неисправне" ракије, а неправилности се најчешће односе на неоригинална паковања, непостојање маркице, непоштовање правила производње, погрешна обавјештења на декларацији и слично - истакла је в.д. главног републичког пољопривредног инспектора Ђука Папић.

Према њеним ријечима, републички пољопривредни инспектори су за седам мјесеци издали два прекршајна налога у износу од 11.000 КМ због промета вина и ракије у ринфузном стању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана