Пооштрити услове за увиознике у БиХ

Марина Чигоја
Пооштрити услове за увиознике у БиХ

БAЊA ЛУКA - Увођење истих критеријума према увозницима из сусједних земаља као што су они који су постављени пред бх. извознике један је од услова заштите домаће производње.

Ово је у петак у Бањој Луци послије састанка са министрима спољне трговине и економских односа БиХ Младеном Зиројевићем и трговине ФБиХ Десницом Радивојевићем рекао министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић.

- Ми имао производе који долазе у БиХ који имају сертификате, а нашим производима када излазе из БиХ сертификати се не признају, јер немамо овлашћене лабораторије - истакао је Глухаковић.

Када је у питању заступљеност домаћих производа у великим трговачким ланцима, Глухаковић је рекао да немају конкретне податке о томе колика је она, и тек по добијању тих податак моћи ће да реагују.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић је истакао да су проблеми домаћих привредника велики, али да доношење закона као што је предложени закон о заштити домаће производње није рјешење.

- Aко дође до усвајања овог закона БиХ би могла да има  озбиљних проблема, можемо бити предати међународној арбитражи, пријављени генералном секретаријату ЦЕФТЕ, а сасвим се реално може очекивати и увођење контрамјера у смислу пуне царине на робу из БиХ - истакао је Зиројевић.  

Министар трговине ФБиХ Десница Радивојевић је рекао да је циљ састанка био подршка пољопривредне производње, повећање њене конкурентности на иностраном тржишту.

Члан Aсоцијације произвођача РС Ненад Опачић је навео да је потребно супституисати увоз, односно смањити га и почети куповати домаће производе.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС Владимир Усорац затражио је да ентитетске и власти БиХ домаћу производњу доведу у равноправан положај са производњом у сусједним државама.

Стари аутомобили

Када је у питању забрана увоза аутомобила старијих од седам година, Младен Зиројевић је рекао да је одлука којом је ограничен увоз возила на седам, односно десет година на снази већ осам и по година.

- У међувремену потписали смо ЦЕФТA споразум и Споразум о стабилизацији који не дозвољавају било каква квантитативна ограничења осим у случајевима када дође до пријетње по живот и здравље људи, животиња и околине. Обавезе које произилазе из европског партнерства налажу да се таква одлука измијени и то би требало да урадимо до октобра - казао је Зиројевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана