Пооштрени услови кредитирања

Глас Српске
Пооштрени услови кредитирања

БAЊA ЛУКA - Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић истиче да је први талас финансијске кризе прошао без директног утицаја на банкарски сектор и да су банке квалитетно одговориле на све изазове, те да се ниједна није суочила са неликвидношћу, јавила је Срна.

- Оно што је већ познато то је чињеница да су могуће индиректне посљедице у смислу проблема са приступом међународном тржишту новца, што је већ довело до благог дизања каматних стопа и пооштравања услова кредитирања - констатовао је Козарић у зборнику радова са научног скупа под називом "Глобална финансијска криза и динамика приближавања ЕУ", одржаном 5. фебруара у Бањој Луци.

Он је истакао да ће промјена услова кредитирања највише погодити реални сектор економије, што ће се сигурно рефлектовати на смањење прогнозе раста, а што је видљиво у најављеним отпуштањима радника, смањењу броја радних мјеста и смањењу инвестиција.

Козарић истиче да банке нису показале знакове погоршања у пословању, да су могући проблеми са кредитима, али не са депозитима, као и да бх. банке немају ризичан начин финансирања.

Говорећи о инфлацији као потенцијалном ризику за финансијску стабилност, он је истакао као важан елеменат у процесу контролисања инфлације кретање плата, тј. плате морају пратити продуктивност, а да би најгори сценарио био покушај да се ефекти раста цијена поравнавају са растом плата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана