Понуђене акције у четири предузећа вриједне 960.295 КМ

Милијана Латиновић
Понуђене акције у четири предузећа вриједне 960.295 КМ

БАЊАЛУКА - Друштво за управљање Пензијским резервним фондом (ПРЕФ) и Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске понудили су на Бањалучкој берзи акције у четири предузећа чија је вриједност 960.295 марака.

На продају су понуђене акције у предузећима “Будућност” Шамац, “Шехер” Бањалука, “Сточар” Бањалука и Привредном друштву “Семберија” из Бијељине.

У Управи Друштва за управљање ПРЕФ-ом за “Глас Српске” појашњавају да фирме “Шехер” и “Будућност” нису ни објавиле финансијске извјештаје након 2018. године, а и тада су пословале са губитком.

- Укупна вриједност за сва четири емитента је 960.296 КМ. Од тога, вриједност пакета акција у власништву ПРЕФ-а је 146.964 КМ. То је 9,86 одсто власништва или пакет у вриједности од 40.620 КМ власништва у емитенту “Сточар” и 1,67 одсто власништва или пакет у вриједности 106.343 КМ власништва у емитенту Привредно друштво “Семберија”. Раније смо имали контакте и са другим власницима ових акција. Уколико не продамо сада, очекујемо да ће се и они прикључити продаји - навели су у Управи Друштва за управљање ПРЕФ-ом.

Појашњавају да три од четири наведена емитента сваке године остварују негативан резултат или не­ достављају финансијске извјештаје, а за наведене акције је већ неколико пута организована продаја.

- Инвестициона политика ПРЕФ-а је таква да продајемо акције оних емитената који не остварују профит, од којих ми немамо раст вриједности и који не исплаћују дивиденду. Инвестициони циљ ПРЕФ-а јесте остваривање стабилних приноса на дужи рок кроз улагање имовине фонда, а ради подршке обезбјеђењу дугорочне финансијске одрживости обавезног пензијског осигурања у Српској - појаснили су у Управи Друштва.

Додају да новац добијен продајом могу да уложе у акције емитената који успјешно послују.

- Осим тога, до сада смо успјешно користили могућности за сва улагања која су у складу са начелнима сигурности, ликвидности, профитабилности и диверзификације. Ослобађањем капитала из непрофитабилних и неликвидних инвестиција отвара се могућност пласирања капитала у инвестиције које ће повећати профитабилност портфеља - закључили су у Управи Друштва за управљање ПРЕФ-ом.

У ИРБ-у истичу да је њиховим планом рада предвиђено да продају пакете акција будући да им оне не доносе никакве приносе.

- Очекујемо да ћемо продајом пакета акција испунити план - рекли су “Гласу” у ИРБ-у.

“Све или ништа”

У огласу о продаји наведених акција који је објављен на интернет страници Бањалучке берзе наведено је да ће продаја пакета акција бити одржана уношењем групних налога “све или ништа”. Продаја почиње 19. септембра и траје до реализације продајног налога, а најкасније до 7. октобра ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана