Поново поскупљују хљеб и месо у Српској

Никола Лугић
Поново поскупљују хљеб и месо у Српској

БAЊAЛУКA - Послије новогодишњих поскупљења брашна и пекарских производа, поврћа, уља и масти, шећера, слаткиша, горива, цигарета, претплате за фиксну телефонију и гријања, дивљање цијена у Републици Српској не престаје да "потреса" кућне буџете становника ни у идућим данима.

Трговци најављују више цијене хљеба, меса, ауто-осигурања и лијекова.

Пекари сарајевско-романијске регије најавили су да ће, у складу са новим поскупљењима брашна, бити приморани да повећају цијене својих производа, након што су то учинили у септембру и прије двадесетак дана.

У пекари "Клас" из Пала кажу да ће њихови производи поскупјети за око 20 одсто, уз објашњење да је то неминовна посљедица поскупљења брашна, као и свих осталих пратећих сировина као што су уље и шећер, те енергије која је саставни елеменат формирања цијена.

Поскупљење минералног ђубрива, сточне хране и горива могло би да доведе и да поскупљења меса у Српској за око 30 одсто, најавили су сточари.

Секретар Удружења потрошача Републике Српске Драгован Петровић рекао је да су од основних животних намирница ове године највише поскупјели поврће, и то за 30 одсто, хљеб, брашно и тјестенина за 15, те уље и маст за 3,6 одсто.

- Четворочлана породица у 2011. години мјесечно за храну треба да издвоји 45 марака више него у новембру прошле године, док је за покривање основних трошкова живљења потребно 70 марака више - истакао је Петровић.

Влада Републике Српске утврдила је половином јануара листу производа од посебног значаја за заштиту стандарда становништва.

На тој листи нашли су се, између осталих, пшенично брашно тип 850 и 500, хљеб од брашна типа 850 и 500, со за људску исхрану, сунцокретово уље за исхрану, свињска маст, маслац, све врсте свјежег меса и рибе, кокошија јаја, све врсте свјежег поврћа и воћа, млијеко, шећер кристал, јогурт, уџбеници за основну школу, лијекови, храна за бебе, храна за дојенчад и чврста огревна горива.

На основу ове листе биће донесен правилник којим ће се утврдити обавеза привредних субјеката да достављају обавјештења о цијенама, а на основу чега ће Министарство трговине и туризма РС дјеловати неопходним мјерама контроле, у складу са законом.

Услуге

Влада је, уз производе од посебног значаја, одредила и услуге на чије ће цијене моћи да реагује, у које спадају: услуга испоруке воде, испоруке електричне енергије, телекомуникационе услуге, услуге фиксне телефоније, услуга испоруке топлоте и испорука гаса, одвоз отпадака из пословних и стамбених простора, услуга јавног превоза лица у градском и приградском саобраћају, услуга одвођења отпадних вода, здравствене услуге и партиципација за дјецу обухваћену предшколским васпитањем и образовањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана