Поново покренута производња у Сасама

Кристина Ћирковић
Поново покренута производња у Сасама

СРЕБРЕНИЦA - Компанија "ГРОСС" поново је, послије вишемјесечног прекида, покренула производњу у сребреничком Руднику олова и цинка у Сасама. У процесу производње тренутно је ангажовано 230 радника, а до краја априла планирано је запошљавање њих још око стотину.

Ово је "Гласу Српске" потврдила директор Јелена Петрић, рекавши да, са тим бројем радника, очекује мјесечну производњу руде од 18.000 тона, што је 75 одсто од планиране.

- Драстични пад потражње метала довео је до масовног отказивања уговора, тако да је било готово немогуће закључивати годишње уговоре са реномираним купцима. Таква нас је ситуација натјерала да, почетком ове године, привремено станемо са производњом метала и смањимо број радника -  рекла је Петрићева, истичући да су власници и менаyмент "ГРОСС"-а успјели да задрже 180 радника, који су усмјерени на текуће одржавање и припрему производње.

Због израженог пада потражње у Европи "ГРОСС" је, према њеним ријечима, принуђен да концентрат руде олова и цинка продаје у Кину.

- Додатни трошкови транспорта и рокови наплате угрожавају рентабилност производње и захтијевају додатно финансијско ангажовање. Aли, свјесни значаја овог рудника за локалну економију и враћања радника на посао, одлучили смо да поново покренемо производњу, иако су и даље неповољни услови на тржишту - истакла је Петрићева.

Петрићева је подсјетила да је прије десетак дана почео пријем радника и да је до сада уведено у производњу њих око 50.

Подсјетимо да су се на удару свјетске економске кризе, крајем прошле године, нашли и радници сребреничког Рудника олова и цинка. Због немогућности пласмана руде дошло је до прекида производње, због чега је отказ добило више од половине, од укупно 403 радника.

Aнгажовање

Власници и менаyмент "ГРОСС"-а, према ријечима Јелене Петрић, максимално су ангажовани на проналажењу нових могућности за пласман концентрата олова и цинка на тржиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана