Поново пали индекси и цијене дионица

Глас Српске
Поново пали индекси и цијене дионица

ЛОНДОН, ЊУЈОРК, ТОКИО - На већини свјетских берзи током јучерашњег трговања водећи индекси су осјетно пали, а појефтиниле су и дионице већине компанија.

На европским берзама индекси су пали за више од један одсто јер су, након еуфорије изазване мјерама влада широм свијета за сузбијање финансијске кризе, у фокус улагача поновно ушле рецесијске пријетње. FTSEurofirst 300 индекс водећих европских дионица пао је 1,4 одсто, на 952 бода, након што је у понедјељак скочио рекордних 10, а у уторак три одсто.

- Након импресивног раста цијена дионица почетком седмице, улагачи су се, чини се, вратили у стварност, а она говори о томе да је рецесија пред вратима, ако већ није стигла - каже директор компаније "Секјуритис" Ендрју Турнбул.

Након што су европске земље и СAД најавиле убризгавања стотине милијарди долара и евра на финансијска тржишта да би се сузбила криза, јуче су се и азијске земље придружиле тим напорима. Јапан, Кина, Јужна Кореја, земље Југоисточне Aзије и Свјетска банка договориле су стварање издашног фонда за куповину лоших кредита и помоћ банкама.

Ипак,Ulagači na europskim burzama vratili se u stvarnostIpIPa на тржишту влада забринутост јер спашавање финансијског сектора пуно кошта, а посљедице 14-мјесечне кредитне кризе већ се осјећају у слабљењу привреда и паду потражње за робом и сировинама.

Тако је цијена дионице "Рио Тинта" јуче пала више од четири одсто, након што је та рударска компанија саопштила да се у Кини, због посљедица финансијске кризе, успорава потражња за сировинама. Цијене дионица БП-а, "Ројал Дач Шела" и "Талов оила" пале су  између 0,7 и 3,1 одсто. Након два дана снажног раста на европским берзама пале су цијене већине дионица банака.

Јуче су потонуле и цијене дионица на азијским берзама, слиједећи тако пад на Волстриту. Јапански Никкеи индекс био је у минусу око један одсто, након рекордног дневног скока од 14 одсто.

На Волстриту Доњ Јонес индекс пао је 76 бодова или 0,82 одсто, на 9.310 бодова. S&P индекс изгубио је 0,53 одсто, док је Nasdax индекс потонуо 3,54 одсто, на 1.779 бодова. У СAД највећи добитници биле су банке. Захваљујући најави америчке владе да ће купити повлашћене дионице девет највећих банака и тако им убризгати свјежи капитал, снажно су порасле цијене у финансијском сектору. Тако је дионица "Ситигрупа" поскупјела више од 18, а "Банке Aмерике" више од 16 одсто.

Берзе у БиХ

На Бањалучкој берзи вриједност БИРС индекса смањила се за 0,46 одсто, а вриједност ФИРС индекса се повећала 2,87 одсто.

На Сарајевској берзи вриједност BIFX-а је порасла за 5,21 одсто. Вриједност индекса SASX-10 порасла је за 9,15 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана