Поново пали берзански индекси

Д. С.
Поново пали берзански индекси

БAЊA ЛУКA - И током јучерашњег трговања на берзама у БиХ, пала је вриједност берзански индекса.

Вриједност берзанског индекса РС на Бањалучкој берзи, пала је за 1,57 одсто, а вриједност индекса FIRS за 1,24 одсто. На Сарајевској берзи индекс BIFX изгубио је 1,54 одсто вриједности, а SASX-10 је изгубио 3,24 одсто вриједности.

- Оно што је заједничко за свјетске, берзе у регији и домаће берзе је неизвјесност, првенствено због ефеката свјетске финансијске и економске кризе - рекао је помоћник директора Бањалучке берзе Дарко Лакић.

Он је истакао да на берзама са развијених тржишта постоји тренд да цијене акција у кратком временском периоду страховито падају, а онда поново послије неколико дана, имају значајан тренд раста, што нас доводи до закључка да је на тржиштима још увијек присутна неизвјесност у вези са крајњим ефектима глобалне финансијске кризе, јер инвеститори који купују акције поред куповине због постојећих профита предузећа и дивиденди, купују акције и због будућих очекивања.

Трендови на нашој берза су свакако повезани са трендовима на  берзама у региону, али је њен пад у 2008. години био мањи него пад на осталим берзама у региону.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана