Поново падају цијене дионица

Глас Српске
Поново падају цијене дионица

ЛОНДОН - На европским берзама водећи су индекси на почетку јучерашњег трговања пали, слиједећи тако губитке на Волстриту и азијским берзама, а под највећим је притиском банкарски сектор, објавио је business.hr.

FTSE­uro­fir­st ндекс 300 водећих европских дионица пао је 0,3 одсто, што је већ седми дан заредом како пада. Од почетка године тај је индекс изгубио 3,6 одсто. Лондонски FTSE, паришки CAC и франкфуртски DAX индекс, на губитку су више од један одсто.

Након низа лоших вијести из највећих америчких и европских банака, банкарски је сектор јуче био међу највећим губитницима. Цијена дионице Постбанка пала је 15 одсто, Aнгло ајриш банка девет одсто, а HCBC-а 3,2 одсто.

Водећи индекси на Волстриту пали су у сриједу за око три одсто и сада су на најнижем нивоу за посљедњих шест седмица, јер подаци о потрошњи указују на продубљивање рецесије у америчкој економији, а улагачи се плаше и нових губитака банака.

Индекс Dow Jonesес пао је за 248 бодова или 2,94 одсто, што је већ шести дан заредом како тај индекс пада, а у том је периоду изгубио девет одсто. Индекс SiP500 пао је, 3,35 одсто, док је индекс Nasdaq изгубио 3,6 одсто.

На самом почетку трговања, у сриједу је улагаче разочарала вијест да су Aмериканци знатно смањили потрошњу у празничном мјесецу децембру, што указује на јачање рецесије.

Потрошња је у децембру прошле године пала 2,7 одсто, што је двоструко више него што су аналитичари очекивали.

Домаће берзе

На Бањалучкој берзи током јучерашњег трговања, индекс BIRS порастао је 0,15 одсто, а FIRS 2,88 одсто. На Сарајевској берзи вриједност BIFX-а је порасла за 32,07 индексних поена на 2.105,93 поена, што у односу на прошло трговање представља пораст од 1,55 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана