Поново аукција за Крајинапетрол

Марина Чигоја
Поново аукција за Крајинапетрол

Бањалука - Пакет акција бањалучког "Крајинапетрола" није продат на аукцији која је од 19. до 21. фебруара одржана на Бањалучкој берзи, а Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС ће у идућем периоду поновити аукцију под истим условима, рекли су јуче у ИРБ-у.

- На аукцији за пакет акција "Крајинапетрола" из портфеља Акцијског фонда и Фонда за реституцију, није било унесених куповних налога. С обзиром на то да су заинтересовани купци већ тражили додатно вријеме за разматрање куповине, ИРБ ће у идућем периоду поновити аукцију под  истим условима - казали су у ИРБ-у.

Директор ИРБ-а Снежана Вујнић рекла је раније да су за куповину "Крајинапетрола" заинтересовани српски НИС и "Петробарт" са Гибралтара, али да су ове компаније тражиле одгађање аукције како би се за њу припремили.

Она је истакла да ИРБ није могао да им изађе у сусрет јер је аукција за продају државног капитала већ била заказана.

- Директор "Крајинапетрола" обавијестио нас је да НИС већ прикупља податке у вези са овим предузећем. Разлог због којег је НИС тражио одгађање је тај што њихови органи, до почетка аукције, нису могли да донесу одлуку о куповини - рекла је Вујнићева.

Почетна продајна цијена за државни пакет акција "Крајинапетрола" износи 9,2 милиона КМ. На продају је понуђено укупно 6.316.282 акције које чине 45,51 одсто укупног броја акција овог предузећа. Почетна продајна цијена по једној акцији је 1,46 КМ.

"Крајинапетрол" посједује 16 бензиских пумпи, управну зграду са 900 квадратних метара, као и складиште за дизел и бензине у Дервишима капацитета 4,6 милиона литара.

Посједује и највећу пунионицу боца течног нафтног гаса у БиХ у Рамићима, са више од 60 дунума земље и управном зградом.

Народна скупштина РС претходно је усвојила посебни приватизациони програм за "Крајинапетрол", а у документу је указано на то да је пословање предузећа оптерећено све јачом конкуренцијом на домаћем малопродајном нафтном тржишту, као и тужбама хрватске компаније ИНА.

Имовински односи

На сајту Бањалучке берзе наводи се да предузеће остварује позитивно пословање и да још увијек има неријешен имовинско-правни статус и води низ тужбених поступака за рјешење имовинског питања.

- Хрватска компаније ИНА, која је била власник до 1991. године, када је настао "Крајинапетрол",  тражи поврат имовине - наводи се на сајту Бањалучке берзе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана