Поништени печати које је Јашаревић отуђио

Марина Чигоја
Поништени печати које је Јашаревић отуђио

БAЊAЛУКA - Руководство Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ поништило је јуче печате које је отуђио смијењени генерални секретар ове институције Фарук Јашаревић и донијело одуку да се израде нови печати.

Рекао је то "Гласу Српске" предсједник СТК-а Бруно Бојић и истакао да је послао допис свим комерцијалним банкама у БиХ да забране располагање финансијским средствима, а по налогу Јашаревића.

- Јашаревић је смијењен 26, а већ 27. јануара је отуђио печате. Не желимо да размишљамо о томе шта је од тада до данас радио са тим печатима. Нека сам сноси одговорност за то - нагласио је Бојић.

Бојић је напоменуо да Тужилаштво БиХ води читав случај, те да о том поступку нису информисани, иако је слао ургенције за што брже рјешавање овог случаја.

- Из Федералне управе полиције добили смо одговор да је предмет прослијеђен Тужилаштву. Да ли се сада покушава пребацити одговорност са једне на другу институцију, не знамо, али је очигледно да се иза овога нешто крије - казао је Бојић.

Управни одбор Спољнотрговинске коморе БиХ смијенио је 26. јануара Јашаревића због повреда радних дужности, али је он и поред тога наставио да ради, узео печате Коморе и чак забранио улазак у зграду новоименованом в.д. генералног секретара Ивану Мандићу и његовом замјенику Велибору Пеулићу.

У Тужилаштву БиХ раније су рекли да Федерална управа полиције није поднијела извјештај против конкретног лица, нити за конкретно кривично дјело.

- Предмет се води под ознаком разних кривичних предмета и упућен је у рад поступајућем тужиоцу - навели су у Тужилаштву.

Мандић је истакао да су у СТК-у чекали да виде шта ће тужилаштво урадити по овом питању.

- Пошто се они до данас нису огласили о овом питању, донијели смо одлуку о поништењу печата - казао је Мандић.

Одлуком УО Јашаревић је једногласно смијењен са дужности због непоштовања одлука Управног одбора и чињенице да је мимо одлуке УО одобрио око 600.000 марака за замјену прозора у Комори.

Јашаревић је раније "Гласу Српске" рекао да је цијели предмет на суду и да не жели ништа да коментарише.

- Одлуку суда ћу, каква год да буде, испоштовати - рекао је Јашаревић.

Забрана уласка

Говорећи о одлуци којом му је Јашаревић забранио улазак у зграду СТК-а, Мандић је рекао да је послао допис агенцији за обезбјеђење коју је Јашаревић ангажовао да напусте Комору, али да ни од њих није добио одговор, те да му још увијек није омогућен улазак у зграду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана