Поништен тендер за изградњу гасовода кроз Бугарску

СРНА
Поништен тендер за изградњу гасовода кроз Бугарску

Софија - У Бугарској је поништен тендер за пројектовање и изградњу гасовода “Јужни ток”, јер заинтересоване фирме нису биле задовољне постављеним роковима за достављање документације.

Из компаније “Јужни ток - Бугарска” саопштено је да ће бити објављен нови тендер за избор најповољнијег понуђача.

Изградња гасовода, чија се вриједност процјењује на 3,5 милијарди евра, највећа је јавна набавка у Бугарској током посљедњих неколико година.

Тендер за извођача радова 31. октобра расписала је компанија “Јужни ток – Бугарска”, коју су основали руски “Гаспром” и Бугарски енергетски холдинг.

На тендер се у предвиђеном року од 15 дана пријавило седам конзорцијума, које чине углавном руске, њемачке, аустријске и турске фирме, јавили су бугарски медији.

Бугарски премијер Пламен Орешарски и генерални директор “Гаспрома” Алексеј Милер озваничили су 31. октобра почетак радова на бугарској дионици гасовода, дужине 540 километара.

Изградњу гасовода, чија је укупна дужина 2.385 километара, подржава девет европских држава, а комплетни радови кроз Бугарску требало би да буду завршени у децембру 2017. године.

Прве количине природног гаса кроз Бугарску очекују се у децембру 2015. године.

Изградња гасовода “Јужни ток”, који предвиђа транспорт до 63 милијарде метара кубних руског гаса у централну и јужну Европу, процијењена је на 15,5 милијарди евра.

Према процјенама “Гаспрома”, налазишта у Русији, одакле ће бити транспортован гас, располажу са залихама за 250 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана