Помоћ за Опел одлази у Русију

Глас Српске
Помоћ за Опел одлази у Русију

БЕРЛИН - Сага о продаји "Опела" канадском произвођачу аутодијелова "Магна" сваким даном добија нове могуће епилоге. Осим најаве о отпуштању десетина хиљада радника "Опела", "Магна" је отворила могућност да милиони евра помоћи земаља Европске уније за помоћ "Опелу" оду у оживљавање руске аутоиндустрије, јавио је Танјуг.

Њемачку, британску и белгијску владу, којима још није јасно колико ће новца морати да издвоје за опоравак "Опела", тренутно највише занима да ли ће дио новца њихових пореских обвезника завршити у рукама руске владе, која путем руске "Сбербанке" има значајан удио у "Магни".

Иако су земље Европске уније у којима "Опел" има своје погоне обећале финансијску помоћ, нови већински власник "Магне" саопштио је да ће у "Опелу" широм Европе угасити 10.000 радних мјеста, наводећи да ће новац који је њемачка влада издвојила за оживљавање "Опела" дијелом бити утрошен за санацију руске аутоиндустрије.

"Магна" ће за јачање продаје "Опелових" аутомобила само од њемачке владе добити 4,5 милијарди евра, а познато је и да ће првих 600 милиона евра отићи у Русију.

Шеф руске "Сбербанке" Герман Греф поручио је да влада Русије неће имати директни утицај на "Опел", а ако план продаје аутомобила буде функционисао по плану, Руси гарантују да ће да врате 400 милиона евра.

Британија и Белгија, у којима "Опел" има своје фабрике, оштро критикују њемачке колеге да својим кредитима настоје да спасе само њемачка радна мјеста, а притисак врше и на Европску комисију, која још разматра да ли да ревитализацију "Опела" финансира дијелом из европског привредног буџета.

Нови већински власник "Опела" обавезао се да ће до 2015. године вратити сва позајмљена средства, под условом да палета модела новог "Опела" на тржишту буде успјешно пласирана и продата.

Форд

Реагујући да продају "Опела", извршни директор филијале "Форд Европа" Џон Флеминг оцијенио је да његова компанија  нема ништа против државне финансијске помоћи "Опелу" или некој другој аутокомпанији, али сматра да Европска комисија и владе европских држава морају да обезбиједе "подједнаке услове" за пословање свих произвођача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана