Помоћ за еврозону закаснила и недовољна

Глас Српске
Помоћ за еврозону закаснила и недовољна

БЕРЛИН - Европа може да ријеши проблеме са дугом и дефицитом једино ако пакет за спасавање евра допуни мјерама за подстицање раста, укључујући повећање плата у Њемачкој, указало је јуче 160 економиста у отвореном писму поводом дужничке кризе у Грчкој.

Група, већином, европских економиста предочила је да је 750 милијарди евра вриједан хитан пакет за стабилизацију евра "неопходан , али такође и закаснео и, што је најважније, сам није довољан", пренио је Танјуг.

У писму, које су иницирали економисти Филип Aрестис са Кембриџа и Густав Aдолф  из истраживачког института ИМК, указано је да је закасњели одговор на грчку кризу драматично повећало трошкове и ризике рјешавања те кризе.

Наглашавајући да ће кресање трошкова које је увела Грчка "само даље умањити приходе, производњу и запошљавање", група економиста је указала да је то "дубоко погрешан правац за Европу у цјелини".

Набрајајући узроке грчких фискалних недаћа  - немогућност остваривања пореског прихода, смањење конкурентности усљед растућих трошкова рада и цијена, те инострани шок за њен финансијски сектор и високе каматне стопе, група економиста указала је да сви ти проблеми, сем првог, имају "јаку европску димензију и да захтијевају европска рјешења".

- Грчки номинални трошкови рада по јединици производа су повећани више од 30 одсто од оснивања Европске монетарне уније, док су у Њемачкој они истовремено порасли само осам процената, што је довело до тога да разлике у платама и цијенама унутар монетарне уније буду неодрживе - сматрају економисти.

Домино ефекат

Упозоравајући на ризике од домино ефекта, економисти су су писму, посебну пажњу посветили Португалији, чија је економија, према њиховом мишљењу, најизложенија паду.

Економисти су истакли да позајмљивање јавног новца Грчкој "није чин милосрђа", већ је "у виталном интересу свих Европљана".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана