Помоћ у отварању нових радних мјеста

Ратомир Мијановић
Помоћ у отварању нових радних мјеста

ТРЕБИЊЕ - Пословни инкубатор је један од најприхватљивијих инструмената отварања нових радних мјеста и смањења незапослености, које је велики проблем у времену глобалне економске и финансијске кризе, истакао је технички секретар Пословног инкубатора у Требињу Славиша Јаредић.

- Пословни инкубатор ће, првенствено, пружати помоћ предузетницима на начин да им на почетку покретања бизниса обезбиједи квалитетан пословни простор са неопходном инфраструктуром, помоћ при избору и анализи пословне идеје и изради пословног плана - истакао је Јаредић.

У Требињу се иначе већ дуже вријеме воде значајне активности у вези са стварањем стимулативних предуслова потенцијалним предузетницима да искажу и развију своје пословне потенцијале. Почетком рада пословног инкубатора који је смјештен у кругу некадашње касарне "Војвода Лука Вукаловић", а ради у оквиру пројекта "Успостављање Регионалног предузетничког центра у Херцеговини", направљен је нови значајни корак.  

Општина Требиње, истакао је њен начелник Доброслав Ћук, подржава овакав вид активности и сарадње са будућим предузетницима.

- Увјерени смо, а доказ су већ пристигли захтјеви за додјелу пословних просторија за један број новооснованих фирми, да смо младим људима у нашем граду, потенцијалним предузетницима обезбиједили значајне предуслове - рекао је Ћук. 

Овај инкубатор обучаваће корисника, пружати помоћ при регистрацији дјелатности и организацији пословног објекта и промоцији, увезивати са потенцијалним пословним партнерима, те помагати у рјешавању конкретних пословних идеја.

Услуге пословних инкубатора моћи ће да користе све новоосноване фирме или физичка лица која намјеравају да покрену властити бизнис. Критеријум за пријем је квалитет пословне идеје и предузетника који треба да реализује пословну идеју.

На нивоу општине Требиње формирана је комисија која одлучује која правна и физичка лица имају услове да буду корисници пословног инкубатора. У пословном инкубатору кажу да је већ одобрено неколико захтјева за коришћење њихових услуга и простора, а јавни позив остаје отворен до потпуног попуњавања капацитета инкубатора.  

Финансирање

Овај пројекат, вриједан близу 230.000 марака, финансиран је од стране Европске уније и општине Требиње у омјеру 88 одсто - 12 одсто. Пројекат је имплементирало Удружење за предзуетништво LINK из Мостара.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана