Помоћ привреди кроз инвестиције и запошљавање

Маријана Миљић
Помоћ привреди кроз инвестиције и запошљавање

БAЊAЛУКA - Доношењем уредбе за подстицај запошљавања и уредбе која ће садржавати мјере за привлачење страних инвестиција Влада Републике Српске помоћи ће домаћим привредницима и олакшати им рад у овој години.

Рекао је ово јуче послије састанка са представницима Привредне коморе и привредних друштава Републике Српске министар финансија РС Зоран Тегелтија.

- Поред ових уредби планирано је и усвајање још једног документа којим ће подстаћи станоградњу. Овај сектор је тренутно у тешком положају, а изградњом аутопута Прњавор - Добој и запошљавањем домаћих радника биће ријешен дио проблема са којим се сектор нискоградње тренутно суочава - казао је Тегелтија.

Најавио да ће Влада РС, како би олакшала рад привредницима у овој години, ући у поступак измјене три закона.

- Привредницима смо представили измјене Закона о рачуноводству и ревизији, Закона о јавно-приватном партнерству и Закона о Пореској управи - нагласио је Тегелтија и додао да су наишли на подршку привредника у овом послу, са којима ће заједнички бити усаглашен садржај ова три закона.

Истакао је да ће примјена нове политике пореза на доходах бити размотрена три мјесеца од почетка примјене.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић рекао је да подстицај запошљавања који Влада припрема треба да почне да функционише што прије.

- Привреду Српске, поред фискалних и нефискалних оптерећења, додатно гуше и поједине интересне групе са цијенама својих услуга, које су енормно високе и непримјерене за данашње вријеме и услове пословања - рекао је Ђурић.

Директор фирме "Спектар-дринк" и предсједник скупштине Подручне привредне коморе Бијељина Ђорђе Славињак рекао је да очекују од Владе РС да створи услове за запошљавање нових и задржавање постојећих радника.

- Тренутно највећи проблеми привредника су веома високе обавезе. На почетку смо мислили да су наше обавезе повећане за 8,5 одсто док се на крају испоставило да су обавезе веће за 14,5 одсто - рекао је Славињак и додао да треба предузети мјере за растерећење привреде.

Проблеми

Зоран Тегелтија је рекао да је на јучерашњем састанку било ријечи и о измјенама и допунама законских рјешења о порезу на доходак и о доприносима.

- Пословна заједница је указала на високе накнаде које нотари узимају за своје послове, као и на проблематичну сарадњу са Фондом дјечије и здравствене заштите РС - рекао је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана