Помоћ при набавци савремене технологије

Маријана Миљић
Помоћ при набавци савремене технологије

БAЊAЛУКA - С обзиром на то да само неколицина предузећа у Републици Српској има услове да прати савремене трендове у производњи и користи модерну технологију, Иновациони центар Бањалука планира да оснује центар за трансфер технологија који би посредовао у набавци опреме из Европе и свијета за домаће фирме.

Предузећа у Српској углавном користе машине старе по неколико деценија и које су фирме у иностранству одавно избацила из употребе.

Менаџер Пословног инкубатора у Иновационом центру Бањалука Владимир Ћорда каже да се предузећа у Српској ријетко одлучују за набавку савременије технологије, иако би са њом могли да остваре знатно боље производне резултате.

- Модерна опрема је изузетно скупа за наше предузетнике, због чега само мали број фирми може да прати савремене трендове. У Иновационом центру планирамо да оснујемо центар за трансфер технологија чији би циљ био да предузећима у Српској доставља савремену технологију из Европе и свијета - рекао је Ћорда и додао да би овакав центар могао да заживи већ за годину-двије.

Додао је да је Иновациони центар са овим пројектом аплицирао код јапанске владе, која би требало да обезбиједи средства за његову реализацију.

Ћорда је нагласио да ће основни задатак центра за трансфер технологија бити идентификација потреба фирми за технологије у Српској, те шта се све од опреме из иностранства може пренијети у Српску да би се остварила боља и квалитетнија производња.

У Привредној комори Републике Српске кажу да би приоритет у стратегији развоја, прије свега, производних предузећа, требало да буде набавка савремене опреме и праћење технолошких иновација, чиме би била повећана продуктивност рада, али и квалитет производа.

Секретар Удружења металургије и прераде метала у Привредној комори Перо Ћорић каже да је важност праћења свјетских трендова у производњи препознала тек неколицина предузећа у Српској.

Подстицаји

У Министарству науке и технологије РС казали су да подстичу развој технологије, те да је за ове намјене у овој години предвиђено око 610.000 марака.

Привредници сматрају да у буџету Републике Српске за 2011. годину треба предвидјети знатно више средстава за увођење савремених технологија у предузећима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана