Помама за електричним тротинетима не јењава

Јелена Станић
Помама за електричним тротинетима не јењава

БАЊАЛУКА - Помама за електричним тротинетима и бициклима, за којима је потражња драстично порасла захваљујући пандемији, не јењава што потврђују и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ према којима је за шест мјесеци ове године увоз ових превозних средстава био већи за 700.000 КМ него у истом периоду лани.

У УИО су за “Глас Српске” истакли да је за од јануара до краја јуна ове године увезено електричних тротинета, бицикала и сличних превозних средстава у вриједности већој од 2,4 милиона КМ, док је лани увоз био “тежак” око 1,7 милион марака.

- У цијелој прошлој години увезено је електричних мотоцикала, бицикала, тротинета, хавербордова, сегвеја и слично у вриједности око 2,7 милиона марака - рекли су у УИО додајући да је тај износ 2019. године био око 1,1 милиона КМ.

Трговци широм Српске задовољно трљају руке јер се прошлогодишња еуфорија, када је продаја малих електричних возила доживјела “бум”,  наставила и ове.  Како истичу, цијене тротинета се крећи од 500 па до скоро 4.000 КМ, а најпродаванији су они у вриједности око 1.000 марака.

У продавници “Моверо” у Бањалуци казали су да код њих најчешће купују веће фирме за њихове раднике, али и они који желе да избјегну гужву у саобраћају.

- Ова врста електричних возила има свијетлу будућност. Људи штеде вријеме, новац, а и практичнији је од аутомобила јер корисници не морају да брину гдје ће паркирати - рекли су у “Моверу” додајући да је и практичан за паклене врућине јер нема напора те се избјегава и знојење.

У “Моверу” су казали да је помама за тротинетима почела прошле године када су грађани због пандемије избјегавали јавни превоз, након чега су се увјерили у предности вожње електричним тротинетом и остали му вјерни.

И у бањалучком “Каприоло спорт центру” потврђују да посљедње двије године расте интересовање за овим превозним средством као у свијету тако и БиХ, због чега произвођачи не стижу да одговоре на потребе глобалног тржишта.

- Све дуже се чека на испоруку. Произвођачи не стижу да израде ни све резервне дијелове за ова возила, због чега полако расту и набавне цијене - рекли су у “Каприолу”.

Наруџбе за електрична возила свакодневно пристижу и у бањалучки “Центрум трејд”.

- Људи су се окренули природи, а нама свакодневно стижу резервације, како за тротинете, тако и за скутере -  рекли су у “Центрум трејду”.

Класични двоточкаши

Да електрична возила ипак нису потиснула класичне бицикле потврдили су нам у “Шимано центру” у Бањалуци.

- Велики број наших грађана остао је вјеран класичним бициклима. Неки сматрају да имају бољи ефекат на здравље, док их други купују  јер су далеко јефтинији од електричних возила - рекли су у “Шимано центру”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана