Помама за дигиталним новцем

Милијана Латиновић
Помама за дигиталним новцем

БАЊАЛУКА - Свјетски тренд трговања дигиталним новцем све је популарнији и код нас, што потврђују и подаци из једине криптомјењачнице у Српској и БиХ која броји око 3.000 регистрованих корисника и ових дана биљежи раст промета за око 400 одсто у односу на новембар прошле године.

Извршни директор фирме “Digital Assent Menagement” познате по бренду “Balkan Crypto Exchanfe” (BCX) Борис Мајсторовић рекао је за “Глас Српске” да су мјењачница и апликација путем које све функционише почеле са радом прије двије године, те да посљедњих мјесеци биљежи експоненцијални раст броја нових корисника. Разлог томе, објашњава Мајсторовић, је увођење нових услуга на њиховој платформи, али и раст цијена дигиталне имовине или криптовалута. У понуди имају шест криптовалута и то Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash, Монеро и Zcash, а планирају да ускоро уведу и двије нове криптовалуте.

- У свијету, а самим тим и на нашој мјењачници дефинитивно најпопуларније двије криптовалуте су Bitcoin и Ethereum и оне чине 83 одсто тржишне капитализације цијелог криптотржишта. У посљедње вријеме на нашој апликацији нешто више се тргује Ethereumом због тога што велики број становника БиХ рудари тај коин па онда с времена на вријеме желе да га уновче у конвертибилну марку како би реализовали свој профит или како би дошли до новца за плаћање трошкова струје и одржавања машина којима рударе - истакао је Мајсторовић.

Нагласио је да ових дана имају повећан обим промета трговине криптовалутама и значајно повећан број корисника. Мајсторовић истиче да свако ко жели да тргује криптовалутама на интернет страници BCX-а може пронаћи више информација о криптосвијету и дигиталној имовини.

- У принципу, нови корисник треба да се региструје, верификује и креира дигиталне новчанике са којима жели да тргује, направи депозит у апликацији те уплати новац по инструкцијама које добије - појаснио је он.

Економисти сматрају да су расту популарности тренда трговања дигиталним новцем у Српској допринијеле информације о вртоглавом расту вриједности појединих криптовалута.

- С обзиром на недостатак прилика за нека алтернативна улагања и велики ризик за покретање бизниса у вријеме пандемије, а уз веома ниске камате на штедњу, грађани у трговању криптовалутама очигледно виде могућност за брзо остварење зараде - рекао је извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац.

Додао је да постоје пројекције да ће вриједност дигиталних валута и даље расти, али да је потребно бити опрезан, јер исто тако може да дође и до пада.

- Они који улажу у криптовалуте треба да то раде опрезно и воде рачуна да не уложе све што имају како сутра не би остали без ичега - рекао је Грабовац.

Зарада

Борис Мајсторовић је рекао да је тешко рећи након колико времена клијенти имају зараду од неке криптовалуте и додао да се понекад у току дана може остварити огромна зарада.

- Примјера ради, 13. марта прошле године, када је “ковид 19” пандемија узела маха у цијелом свијету, један Bitcoin је тог дана у једном тренутку вриједио само 3.550 долара, а данас има вриједност од око 36.000 долара. Корисник који је узео један Bitcoin 13. марта и данас га продао остварио је зараду од 914 одсто - појаснио је Мајсторовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана