Полугодишња добит два милиона марака

Драгана Келеч
Полугодишња добит два милиона марака

МРКОЊИЋ ГРAД - Хидроелектрана "Бочац" у Мркоњић Граду ове године послује изузетно успјешно, са оствареном шестомјесечном добити већом од два милиона марака. У прилог томе иде и чињеница да је у до октобра већ испуњен годишњи план производње.

Рекао је ово јуче поводом "Дана отворених врата", традиционалног дружења пословних сарадника и новинара, директор зависног предузећа Хидроелектране "Бочац" Недељко Кесић.

Он је нагласио да је ХЕ "Бочац" прошле године пословала са добити од 4,6 милиона марака.

- Средином ове године већ смо имали остварених 2,2 милиона марака добити, што довољно говори о веома доброј пословној години за ХЕ "Бочац" - рекао је Кесић и додао да ХЕ запошљава 139 радника са редовним примањима.

Кесић је рекао да је ово предузеће подржало велики број спортских манифестација и европских такмичења на ријеци Врбас.

- Знали смо заустављати воду и по пет дана, а на штету своје производње, како би се одржала нека важна спортска такмичења - додао је Кесић.

Руководилац зависног предузећа Хидроелектрана "Бочац" Младенко Ђаковић рекао је да је ова хидроелектрана од почетка свог пословања имала за циљ да достигне лидерску позицију у свим елементима пословања.

- Овогодишњи ремонтни радови ХЕ "Бочац" трају од 15. августа до 15. октобра - казао је Ђаковић.

Технички директор зависног предузећа "Хидроелектране Бочац" Жељко Стјепановић рекао је да је ове године у ремонту започет обиман посао.

- Ремонтн се изводи тако да увијек један од два агрегата буде у потпуности расположив, а ово доба године је најпогодније за ремонт, јер је најмањи доток Врбаса у акумулацији - казао је Стјепановић.

Екологија

Инжињер који је задужен за екологију у "Бочцу" Зоран Aнђелић рекао је да је поред производње струје, ова ХЕ веома битна и са еколошког аспекта.

- Брана је конструисана тако да онемогућава било какав пролазак чврстог отпада, а имамо и посебне танкове који не дозвољавају пролазак уља и сличних материја низводно. Посљедње контроле су потврдиле да је вода у самом језеру, а и низводно од њега, веома доброг квалитета - рекао је Aнђелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана