Половна роба умјесто луксуза

Агенције
Половна роба умјесто луксуза

Мадрид - Нове мјере штедње владе Шпаније све су већи терет за грађане, а тешка времена натјерала су Шпанце да промијене начин живота, па су многи приморани да купују половну одјећу и аутомобиле и поправљају стари намјештај, јавиле су агенције.

Многим Шпанцима било је незамисливо да одјећу умјесто у луксузним, купују у продавницама половне робе. Сада су и они који су некада поклањали гардеробу приморани да ту купују, преноси РТС.

Малопродаја у Шпанији је у паду већ двије године заредом. Влада премијера Маријана Рахоја недавно је повећала порез на промет на 21 одсто, што ће додатно смањити потрошњу. Подаци говоре да чак 40 одсто Шпанаца купује или продаје половну робу.

Власница радње Ноеми Логроно истиче да њени клијенти нису само сиромашни.

- Овдје долазе људи који никада нису ни помислили да ће куповати туђе ствари. Разумљиво је да постоји оклијевање и много љутње, али криза чини своје - додаје Логронова.

И нови аутомобил је луксуз. Инес Серано је здравствени радник и купује половни аутомобил, јер жели да уштеди шест до седам хиљада евра, који ће јој затребати у несигурним временима.

- Ја сам на удару као државни службеник. Aутомобил ми треба јер сам често на путу. Узећу неки новији половњак - каже Инес Серано.

Половњаци чине седамдесет одсто продатих аутомобила у Шпанији ове године. Половина возила која Шпанци возе стара су у просјеку десет година.

У временима када се броји сваки евро, ништа се не баца. То је добродошло брачном пару Ернандез, који поправља намјештај.

- Радимо десет сати најмање. Прије смо продавали рамове, али није ишло. Не жалимо се, живимо мирније, заради се довољно, иако је криза - напомиње занатлија Aрмандо Ернандез. Иако влада чини све да се привреда опорави средином идуће године, грађани нису оптимисти.

Рејтинг

Aмеричка агенција за оцјену кредитног рејтинга “Стандард и Пурс” снизила је оцјену солвентности Шпаније за два степена, на “БББ-”. Aгенција је оцијенила да је дугорочни кредитни рејтинг за само један ниво виши у односу на спекулативни рејтинг. Задржана је негативна прогноза рејтинга Шпаније.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана