Половина златних резерви у СAД

Агенције
Половина златних резерви у СAД

Берлин - Скоро половина њемачких златних резерви налази се, према наводима Савезне банке (Бундесбанк), у трезорима у Сједињеним Aмеричким Државама, јавиле су агенције.

Њемачка централна банка немјарава да у наредне три године у земљу допреми око 150 тона злата из СAД, али неће прихватити приједлоге да се укупне златне резерве земље пребаце у Њемачку.

- И убудуће желимо да држимо резерве у трговачким центрима за злато да бисмо, у случају да то буде нужно, њиме у кратком року могли да располажемо као новчаном резервом - саопштила је централна банка.

Први пут је њемачка централна банка објавила гдје су тачно смјештене златне резерве земље.

Скоро половина од 3.396 тона њемачког злата, односно 1.536 тона (45 одсто), налази се у трезорима америчке централне банке Фед у Њујорку.

Још 450 тона (13 одсто) је у Банци Енглеске у Лондону, а 374 тоне (11 одсто) у централној банци Француске у Паризу.

Око трећине свог злата, 1.036 тона (31 одсто), Бундесбанка чува у сопственим трезорима.

Aктуелна тржишна вриједност укупних њемачких резерви злата износи око 144 милијарде евра.

Савезна финансијска инспекција захтјева од централне банке да спроводи редовне пробе злата које држи у страним земљама, с обзиром на велику вриједност златних резерви у иностранству и на то да до сада проба није било.

Предсатвници централне банке су као "гротескне" окарактерисали недавне критике појединих страначких политичара о наводно немарном односу према златним резервама и истакли да њемачко злато већ деценијама стоји у трезорима угледних банака од повјерења.

Указано је да је почетком протекле деценије из Велике Британије у Њемачку пребачено око 930 тона тамо раније похрањеног злата, да је оно прецизно контролисано и да није недостајао ниједан грам.

- Ми немамо никаквих сумњи у то да се наше резерве у Њујорку или Паризу састоје из чистог, најфинијег злата - саопштили су предсатвници Бундесбанке у одговор критичарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана