Половина радникаЗавода дистрофичара РС остаје без посла

Глас Српске
Половина радникаЗавода дистрофичара РС остаје без посла

БAЊA ЛУКA - У предузећу "Завод дистрофичара РС" 35 радника остаје у радном односу, а њих 37 ће добити отказ, рекао је јуче послије испитног рочишта, које је одржано у Основном суду Бања Лука, стечајни управник Завода Радован Радуљ, јавила је Срна.

Радуљ је рекао да ће персонална рјешења бити позната до краја ове седмице и нагласио да ће и даље бити испоштован омјер 51:49 одсто запослених у корист инвалида.

- Договорено је да се настави дјелатност у складу са стварним капацитетима и могућностима, те да се ради на оживљавању и оспособљавању Завода, како у грађевинском тако и у смислу опремања - рекао је Радуљ и додао да ће по завршеном стечају бити омогућено да Завод послује у складу са Законом о професионалном оспособљавању, рехабилитацији и запошљавању инвалида, односно да се јавља на тендере и да запосли што већи број инвалида.

- Договорено је да од Владе РС у сљедећих 15 дана затражимо додатне смјернице и упутства за план реорганизације Завода - рекао је Радуљ.

Повјериоци од "Завода дистрофичара" потражују 4,8 милиона марака, од чега је признато 3,2 милиона марака, а међу највећим повјериоцима су јавни фондови.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Чедо Ковачевић подсјетио је да су у "Заводу дистрофичара" у оптицају биле три могућности, односно да сви радници остану запослени, да у радном односу остане до 35 људи или да се предузеће угаси.

- Најважније је да Завод остаје и опстаје као предузеће за запошљавање инвалида, а све је рађено у договору са Координационим одбором инвалида РС - рекао је Ковачевић, јавила је Срна.

У Републици Српској постоји 26 предузећа за запошљавање инвалида.

Запослени

Чедо Ковачевић је рекао да би Влада на једној од сљедећих сједница требало да донесе одлуку о повезивању стажа и уплати доприноса радницима Завода.

- Сви радници који оду на биро имаће приоритет када се покаже потреба за примањем радника у Заводу, у зависности од тога како се буду развијали послови - навео је Ковачевић, истичући да је пројектовано око 65 запослених у Заводу, али не у овом тренутку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана