Половина плате лимит за задуживање

Марина Чигоја
Половина плате лимит за задуживање

БAЊA ЛУКA - Основни услов за добијање кредита у банкама у Републици Српској јесте да укупна мјесечна кредитна задуженост становника не прелази 50 одсто мјесечних примања.

За разлику од становника Србије, који се тек однедавно могу задуживати и до 40 одсто мјесечних примања, сви који желе да узму кредит код неке банке у РС, мјесечно могу да се задуже и до половине плате.

У NLB Развојној банци кажу да прије одобравања кредита утврђују кредитну способност клијента, односно однос између примања и задужења.

- При томе се води рачуна да се не одобравају кредити клијентима који имају ниска примања, гдје је евидентно да од остатка плате не могу да живе - истакли су у NLB Развојној банци.

У Рајфајзен банци кажу да лимит задуживања зависи од кредитне способности грађана, која се оцјењује на основу учешћа укупних мјесечних обавеза у укупним мјесечним примањима.
- Кредитно способним физичким лицем сматра се оно којем укупан износ мјесечних обавеза не прелази половину укупних мјесечних примања, без обзира на то да ли има два или више кредита - казали су овој банци.

Додају да ако подносилац захтјева за кредит није кредитно способан, могу да се укључе један или два судужника, чије се укупне мјесечне обавезе и примања додају мјесечним обавезама и примањима дужника приликом утврђивања кредитне способности.

- У случају да тражилац кредита није кредитно способан банка одбија његов захтјев за кредит - наглашавају у Рајфајзен банци.

Одобравање кредита у Хипо Aлпе Aдриа банци, осим од кредитне способности клијента, зависи и од жираната, мјенице и хипотеке.

- Основни услов да би се некоме одобрио кредит јесте да укупна мјесечна задуженост по кредитима, кредитним картицама, дозвољеном прекорачењу по трансакционом рачуну становника не прелази одређену вриједност његових редовних мјесечних примања. Та вриједност редовних мјесечних примања у нашим кредитним захтјевима прецизно је наведена и у директној је вези са износом траженог кредита - кажу у овој банци.

Додају да је сваки захтјев, који није испуњавао критеријуме о кредитној способности и инструментима обезбјеђења, био одбијен.

Одбијање

У банкама истичу да су најчешћи разлози за одбијање захтјева за кредит недовољна кредитна способност, односно претјерана задуженост клијента, лоше обезбјеђење, лоши извори отплате кредита, неуредна документација, као и лоша кредитна историја клијента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана