Пољопривредницима уручени ИМТ трактори

М.Чигоја, Д.Келеч
Пољопривредницима уручени ИМТ трактори

БAЊA ЛУКA - Министар финансија Републике Српске Aлександар Џомбић и представници Уникредит и Комерцијалне банке потписали су јуче у Бањој Луци уговор о кредитирању куповине "ИМТ" трактора и аутомобила "пунто" који се производе у Србији, по каматним стопама од 3,7 и 4,5 одсто на годишњем нивоу.

Џомбић је потписао уговоре са директором Комерцијалне банке Бања Лука Срђаном Шупутом и директором за управљање производима из Уникредит банке Бања Лука Дарком Ступаром, а потписивању су присуствовали премијер РС Милорад Додик и министар економије и регионалног развоја Србије Млађан Динкић.

Послије потписивања уговора, јуче су у Кобатовцима код Лакташа пољопривредницима уручени кључеви за 20 трактора фабрике "ИМТ" из Новог Београда, који су према раније закљученом споразуму Влада РС и Србије о субвенцинираним цијенама намијењени пољопривредницима РС.

Представници Влада Србије и РС 15. јуна у Београду су потписали Споразум о сарадњи у области привреде, који се односи на извоз и куповину аутомобила "фијат пунто", трактора "ИМТ", намјештаја и коришћење туристичких аранжмана под субвенционисаним условима.

- Потписивањем уговора почиње једна фаза која највећу корист треба да донесе пољопривредним произвођачима који ће тракторе набављати по повољнијим условима. То ће битно побољшати нашу могућност да производимо више хране и боље обрађујемо земљиште - казао је Додик.

Он је нагласио да се мјесец дана од потписивања Споразума о привредној сарадњи у Београду улази у његову реализацију, те да је ријеч о сарадњи која обухвата продају робе из Србије на простору Српске и обратно, са уједначеним критеријумима.

Млађан Динкић навео је да је овај програм дао у Србији велике ефекте, јер у условима економске кризе олакшава људима да дођу до неких добара који им требају под повољним условима.
Он је додао да су дилери ауто-кућа из РС навели да већ имају већи број уписаних грађана који желе да купе аутомобил "пунто", те да ће србијански партнери затражити од "Фијата" да крену са испорукама прије септембра.

- Очекујем да ће прва  испорука "пунта" из Србије  у  РС бити  у наредних месец дана - истакао је Динкић.

Џомбић је рекао да владе РС и Србије издвајају субвенције из својих буџета за куповину трактора и аутомобила марке "пунто" у РС, док Влада РС из свог буџета издваја субвенцију за каматне стопе чиме омогућава да се ови производи купе на кредит на седам година уз максималну каматну стопу за крајњег потрошача од 4,5 одсто.

Он је додао да Влада Српске субвенционише са пет процентних поена, док ће Влада Србије издвајати субвенције на каматне стопе за произвођаче намјештаја и туристичке агенције из РС. Срђан Шупут је рекао да се Комерцијална банка са задовољством укључила у процес субвенционирања камата за набавку аутомобила "пунто" и трактора. Он је навео да је ова банка обезбиједила кредите за поменуте производе без жираната.

Уникредит банка Бања Лука је, према ријечима Дарка Ступара препознала значај пројекта, а доказ за то је потписивање овог уговора, као и најнижа каматна стопа од 3,7 одсто коју су понудили.

Церемонији уручења кључева пољопривредницима у кругу предузећа "Aгрокоп" поред Млађана Динкића и министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Радивоја Братића, присуствовали су и Aлександар Џомбић и генерални директор фабрике ИМТ Слободан Петровић.

Динкић је рекао да ће до краја ове године пољопривредницима Српске по договореним условима бити испоручено укупно 500 трактора, а од наредне године 1.500.

- Према потписаном споразуму, умањене купопродајне цене новог трактора биће у износу 2.000 евра. Ове субвенције у износу по 1.000 евра Србија и РС сносиће из свог буџета - нагласио је Динкић.

Братић је истакао да пољопривредници који купе нови трактор имају право и на подстицајна средства у износу од 1.000 марака за тракторе до 50 коњских снага и 5.000 марака за тракторе изнад 50 коњских снага, тако да се укупан попуст креће од 2.500 до 4.500 евра.

- Осим енергетике, пољопривреда је једини реални економски сектор РС и мислим да реализација оваквих пројеката мора дати очекиване резултате - рекао је Братић.

Намјештај

Млађан Динкић потврдио је јуче у Бањој Луци да од августа на читавој територији Србије почиње продаја намјештаја из РС по изузетно повољним цијенама и банкарским субвенцијама. Динкић је послије посјете предузећу Нова дрвна индустрија "Врбас" Бања Лука рекао да су већ започети и разговори о сарадњи са другим дрвопрерађивачима из РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана