Пољопривредници са представницима прерађивачке индустрије

СРНА
Пољопривредници са представницима прерађивачке индустрије

Добој - Пољопривредним произвођачима са подручја Добоја данас је свој производни програм представило 35 предузећа из Републике Српске, Федерације БиХ и земаља окружења које се баве откупом пољопривредих производа и другим аграрним програмима.

Представник Агенције за пружање стручних услуга у пољопривреди Републике Српске Драгиша Марковић сматра позитивним интересовање пољопривредних произвођача за организације које се баве тржиштем и напуштају стару праксу према којој чекају да неко дође и преузме њихове производе.

Он је истакао да БиХ обезбјеђује своје потребе са 17 одсто домаћих пољопривредних производа, објаснивши да проблем лежи у тржишту које законски није квалитетно уређено.

Марковић је најавио да ће закон о подстицајима претрпјети мање измјене у корист пољопривредних произвођача.

Начелник Одјељења за пољопривреду града Добој Душко Паравац рекао је да је намјера градске власти да утиче на пољопривреднике да употребом високе техонологије на малим површинама остварују велике приносе култура које могу да прођу на тржишту.

Паравац је указао на неопходност увођења нових пољопривредних производњи, покретање нових прерађивачких капацитета, изградњу складишног простора са капацитетом да прихвате производе до њиховог коначног пласмана.

Најзаступљениха пољопривредна култура на подручју Добоја је кукуруз који је засијан на површини од око 10.000 хектара.

У прошлој години регистровано је око 2.860 пољопривредних газдинстава, од који се до сада пререгистровало само 350. Паравац објашњава да је страх од пореских обавета разлог малог броја пререгистрованих газдинстава.

Пољопривредници су од представника Агенцијом за посредничке и ихформатичке услуге могли да се информишу о процедурама које се односе на регистрацију пољопривредних газдинстава.

Скуп је организован у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, републичким Задружним савезом, Привредном комором и Агенцијом за посредничке и иформатичке услуге.

На састанку су учествовали и представници градске Туристичке организације, који су представили туристичке могућности сеоских подручја која су "наслоњена" на пољопривреду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана