Пољопривредници из Српске прижељкују елиминацију нелојалне конкуренције

Анита Јанковић Речевић, Милош Васиљевић
Пољопривредници из Српске прижељкују елиминацију нелојалне конкуренције

БАЊАЛУКА - Пољопривредници у Републици Српској надају се да ће, због проблема који муче произвођаче у Европи, домаће воће, поврће, месо, млијеко и јаја коначно добити дуго жељени примат на тржишту БиХ које годинама затрпава јефтина храна из увоза.

Незадовољство европских пољопривредника већ седмицама се шири Старим континентом. Протести су почели у Њемачкој, а наставили широм Европе. Аустрија, Данска, Финска и Шведска за сада су једине чланице ЕУ у којима произвођачи нису изашли на улице.

Гњев произвођача пробудиле су најаве о смањењу субвенција, али и пооштравање еколошких прописа што изискује веће трошкове. 

Произвођачима у Српској, који из сезоне у сезону сабирају штету због прекомјерног увоза, колеге из Европе годинама су представљале нелојалну конкуренцију јер је због високих субвенција воће, поврће, месо из Европе на нашим рафовима било јефтиније.  

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић сматра да је усљед великих поремећаја на свјетском тржишту пољопривредних производа све непредвидиво, али посматрајући логички, ситуација која се дешава у Европи могла би ићи у корист произвођачима у БиХ. 

- То што су они сада угрожени неконтролисаним увозом понајвише из Украјине ми се с тим боримо и сусрећемо годинама, али смо успјели опстати и изборити се за какав-такав статус. Надамо се да ће сва ова дешавања на неки начин бити лампица која ће упалити аларм и код нас када је у питању схватање значаја пољопривредне производње и да ми нећемо доћи у ситуацију да излазимо на улице, већ да ћемо имати оно за чим сви пољопривредници вапе, а то је тржиште - рекао је Маринковић. 

Он је додао да БиХ има све потребне ресурсе за производњу хране, али и тржиште које је препуштено другима. 

- Нисмо га препустили својом вољом,  али се надамо да ће се то сада изнивелисати и да ће пољопривредни произвођачи коначно добити заслужену позицију и примат на нашем тржишту - казао је Маринковић.  

Предсједник Удружења повртара Српске Дарко Илић рекао је за “Глас Српске” да ће смањивање субвенција европским пољопривредницима имати утицај и на нашу производњу.

- Ти протести су радикални, видјели смо да се у Њемачкој они односе на четири године унапријед, гдје ће постепено смањивати субвенције. Све то нам је дошло као опомена “уздај се у се и у своје кљусе” и надамо се да ће наши потрошачи да купују домаће и само домаће - рекао је Илић.

Предсједник Удружења воћара Српске Драгоја Дојчиновић рекао је за “Глас” да из Европе увозимо пуно артикала, а то иде наруку увозницима.

- То иде на штету нама произвођачима, али и потрошачима који не купују квалитетан производ. Немамо ми толико робе да она у великом обиму иде на европско тржиште да би била конкурента, али морамо мијењати свијест потрошача и убјеђивати их да купују наше производе. Још увијек, потрошачи су најсигурнији у нашу производњу, али због те повољније цијене често су узимали производе из иностранства, што ће се сигуран сам промијенити ускоро - рекао је Дојчиновић.

Квалитет

Према ријечима Дарка Илића, студије су показале да наше земљиште неће бити загађено ни за 50 година, што се већ дешава у Европи.

Он истиче да је квалитет хране произведене у Српској далеко изнад увозне.

- Имамо довољно хране за становништво, а надамо се и да ће се промијенити куповна моћ те да ће купцима заиста примарна бити куповина онога што је произведено на нашим њивама и фармама - рекао је Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана