Пољопривредни произвођачи затражили хитан састанак са Турковићевом, Поџићем и Цикотићем

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Делегација пољопривредних произвођача у БиХ тражи хитан састанак са министрима у Савјету министара - иностраних послова Бисером Турковић, одбране Сифетом Поџићем и безбједности Селмом Цикотићем о стању у домаћем аграру, са акцентом на мјере заштите домаће производње.

Из Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске саопштено је да је овај заједнички састанак неопходан ради размјене информација о стању на тржишту пољопривредних производа БиХ, за које пољопривредници тврде да је озбиљно уздрмано пандемијом вируса корона, али и прекомјерним увозом који је довео до ненормално ниских откупних цијена живе стоке и других производа.

"Те цијене су сад већ двоструко ниже од производних цијена. Ово је нарочито проузроковало велике проблеме узгајивачима свиња и јунади, повртарима и воћарима, мљекарима и живинарима, односно комплетној домаћој пољопривреди, тако да смо доведени у врло тешку и неизвјесну ситуацију због које ће многи одустати од даље производње", наводи се у саопштењу.

Пољопривредници указују да губе и вољу и жељу за радом, да их неизвјесност и несигурност деморалишу, те додају да је у само три мјесеца цијена свиња и бикова пала на никад ниже гране, а неизвјесност са којом су суочени фармери је најгора јер више уопште не знају шта даље.

"Цијене житарица дивљају, репроматеријал за прољећну сјетву је поскупио више од 20 одсто, а наше производе не можемо продати. Излаз из кризе јесте да се поставе правила игре за све једнако, за примарне произвођаче, трговце и прерађиваче", наводи се у саопштењу.

Пољопривредници наглашавају да примарну сточарску производњу у БиХ уништава увознички лоби, на првом мјесту мегамаркети који увозе и продају месо лошијег квалитета, а потом домаћу кланичну индустрију условљавају са цијеном меса како би се нашла у витринама мегамаркета.

"Отуда и заједничка потреба свих пољопривредних произвођача у БиХ за увођење мјера заштите домаће производње које би сигурно оживјеле наш аграр. Осим тога, мјере би донијеле и значајне бенефите БиХ. На бази прорачуна царине и таксе на увоз меса, БиХ би приходовале близу 100 милиона КМ на годишњем нивоу, повећао би се значајно број радних мјеста, дошло би до значајног пораста покривености увоза извозом", истичу пољопривредници.

Они наводе да о овим и сличним проблемима желе да разговарају са наведеним министрима у Савјету министара.

Делегацију пољопривредних произвођача чине представници Удружења пољопривредних произвођача БиХ, Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, Удружења пољопривредника Федерације БиХ /ФБиХ/, Удружења узгајивача свиња Републике Српске, Сељачког савеза ФБиХ, те Удружења пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана